03 aug. 2021 | 16:15

VIDEO Descoperire importantă: ce se întâmplă, de fapt, în nucleul Pământului

ACTUALITATE
VIDEO Descoperire importantă: ce se întâmplă, de fapt, în nucleul Pământului

Cercetătorii vin cu noi explicații despre planeta pe care trăim, iar cea mai nouă descoperire se referă la nucleul Pământului.

Mai mulți oameni de știință de la Universitățile California din Berkely, Statele Unite și Nantes, Franța, au făcut o descoperire impresionantă în interiorul Pământului. Au constatat mai multe schimbări care ar putea influența viața pe Pământ și chiar viitorul planetei pe care trăim.

Cercetătorii cred că nucleul interior din fier solid al Terrei este în creștere, iar fenomenul poate arunca o lumină asupra câmpului magnetic al planetei noastre. E vorba de fix acel câmp care ține totul în viață pe Terra. În fiecare an, nucleul interior din inima Pământului se extinde cu aproximativ un milimetru, pe măsură ce regiunile inferioare ale Terrei se răcesc și se solidifică, potrivit Discovery Magazine.

Ce se întâmplă în nucleul Pământului

Mulți specialiști cred că acest fenomen datează probabil de la crearea miezului inferior, adică din urmă cu 1,5 miliarde și jumătate de ani. În prezent, după miliarde de ani de răcire, interiorul fierbinte al Pământului și-a pierdut suficientă căldură, astfel încât a început un proces continuu de cristalizare.

Pe măsură ce fierul topit al miezului exterior pierde căldură, acesta cristalizează pentru a deveni cel mai nou strat al miezului interior al planetei noastre.

Centrul acestei emisfere hiperactive se găsește la aproximativ 2.900 de kilometri sub Marea Banda din Indonezia. Cercetătorii susțin că mai mult de 60% din cristalele de fier se formează în acel punct din miezul interior, decât pe cealaltă parte a lumii, conform studiului publicat în revista Nature.

În prezent, nucleul interior are o rază de aproximativ 1.200 de kilometri, iar temperatura atinge incredibila valoare de circa 5.000 de garde Celsius. Cu toate astea, el nu s-a deformat deloc.

”Trebuie întotdeauna să justificăm importanța nucleului interior, deoarece îi datorăm existența. Pe măsură ce se răcește, eliberează căldură și creează convecție în miezul exterior. În cele din urmă, acel lichid de fier generează câmpul magnetic, care protejează viața de pe această planetă, de vânturile solare extrem de periculaose”, a spus Daniel Frost, geofizician la Universitatea California din Berkeley, Statele Unite.