Vestea dezastruoasă pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețul combustibilului, cel mai mare din Europa

Vestea dezastruoasă pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețul combustibilului, cel mai mare din Europa

Prețul combustibilului a explodat în România, iar părerile analiștilor nu sunt neapărat optimiste.

Prețul carburanților a crescut substanțial în ultimele luni, iar evoluția nu se va opri aici. Mai mult, benzina și motorina se scumpesc săptămânal, acesta fiind unul dintre motivele pentru care economiștii consideră că avem printre cei mai scumpi combustibili din Europa.

În general, populația este de părere că raportat la salariile și pensiile din România, prețul carburanților este foarte mare. O mașină pe motorină îl costă pe proprietar aproape 1.000 de lei pentru un plin la săptămână.

Ce spun analiștii

Economistul Iancu Guda este de părere că principalii factori pentru aceste scumpiri sunt revenirea economiei și producția din industrie.

„Avem cel mai scump combustibil și, dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor,” a spus Iancu Guda.

„Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 de lei, acum s-a dus la 304 lei, deci rezultă o scumpire cu 63%,” a adăugat analistul.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 2.2%, ceea ce înseamnă că un plin, 50 de litri, costă astăzi cu 6.5 lei mai mult decât în urmă cu o lună. În ceea ce privește motorina, situația este similară, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1.9%, adică, un plin costă cu 5.5 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.

Conform Comisiei Europene, România este pe locul 13 în ceea ce privește cea mai ieftină benzină fără taxe, după Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia și Slovenia. În același timp, suntem pe locul al 12-lea, în topul celor mai mici prețuri pentru motorină fără taxe, după Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovenia.

Citește și: