Vestea bună a dimineții pentru consumatorii români de gaze naturale: ce se întâmplă în Europa

de: Ozana Mazilu
27 09. 2021

În sfârșit, vine o veste bună în legătură cu consumul de gaze naturale. Iată ce se întâmplă la nivel de Europa.

Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa, pe fondul majorării preţurilor, a anunţat duminică agenţia rusă de presă Interfax, citând un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Astfel, Gazprom este interesat să încheie mai multe contracte de livrare a gazelor, conform lui Dmitry Peskov, scrie Agerpres.

„Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor”, a declarant Peskov.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze natural. IEA a subliniat că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este „un furnizor de încredere”.

Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei.

Conform raportului IEA, cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europa să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă.

„Este Gazprom pentru mai mult, pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sunt principalii noştri parteneri”, a afirmat oficialul rus.

Depozitele de gaze naturale, pe sfârșite, în toată Europa: avertismentul experților pentru iarnă

După scumpiri masive înregistrate la facturile de gaze naturale, completate de alte scumpiri masive preconizate pentru sezonul rece, experții de la Goldman Sachs mai vin cu un avertisment important pentru această industrie.

Încă de acum câteva săptămâni, am detaliat un avertisment legat de depozitele de gaze naturale de pe teritoriul României. Acestea sunt atât de mici, încât aproape jumătate dintre români ar putea rămâne fără gaz, în cazul în care ne confruntăm cu temperaturi foarte scăzute pentru mai mult de zece zile. Acum, aflăm că situația este de fapt semnificativ mai gravă și afectează întreaga Europă, nu doar țara noastră.