Toți românii trebuie să știe: ce se întâmplă cu facturile la energie

Toți românii trebuie să știe: ce se întâmplă cu facturile la energie

La începutul acestei luni, ANRE anunțase că majorarea la energie electrică de la 1 ianuarie se va amâna pentru 1 aprilie. Dar s-a răzgândit. Trebuie să știi ce se întâmplă cu facturile la energie.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a pus în dezbatere publică proiectele de ordin cu noile tarife de transport și distribuție a energiei electrice de la 1 ianuarie, majorate.

ANRE a publicat noile tarife propuse pentru fiecare dintre societățile de distribuție din cele opt zone ale țării, plus tarifele de transport și sistem percepute de Transelectrica, tarife care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Ce se întâmplă cu facturile la energie de la anul

Consumatorii casnici nu vor resimți nicio creștere însă, pentru că prețul final, care include și aceste tarife, este plafonat până la 31 martie 2022. La fel cei noncasnici mici, pentru că, tot până atunci, sunt scutiți de la plata tarifelor de rețea.

“Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2022, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorii de distribuţie le vor înregistra în anul 2022. O contribuţie importantă în venitul reglementat aferent anului 2022 o reprezintă costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică” arată ANRE în fundamentarea noilor tarife de distribuție, conform Economica.

ANRE pusese în dezbatere publică, la începutul lunii un proiect de ordin prin care anunța că, în mod neuzual, aceste tarife nu se modifică de la 1 ianuarie, ci de la 1 aprilie, din cauza noii lelgislații de protecție a consumatorilor pe timp de iarnă.

Citește și: