18 oct. 2021 | 06:30

Toți românii cu centrale termice de bloc trebuie să știe: doar așa le scade factura la gaze naturale

ACTUALITATE
Toți românii cu centrale termice de bloc trebuie să știe: doar așa le scade factura la gaze naturale

Într-o perioadă în care Guvernul nu mai știe cum să scoată cămașa pentru a ajuta românii grav afectați de scumpirile de pe piața de energie, cei cu centrale termice de bloc se mai confruntă cu o piedică.

În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul României a emis un act normativ prin care urmează să compenseze 25% din factura de gaze naturale a românilor. La acestea se adaugă subvenții pentru consumul de energie electrică. Toate aceste mecanisme au fost detaliate prin Ordonanța de Urgență 118 / 2021.

În teorie, s-a mai cochetat cu câteva variante de compensare a scumpirilor la gaz și curent, dar doar respectivul OUG a intrat în vigoare. În plus, cei mai mulți români vor profita de respectivele reduceri fără să facă absolut nimic. Trebuie doar să aibă un consum mediu. Ca de fiecare dată când discutăm de statul român, însă, există excepții și ar fi bine să le ai în vedere.

Românii cu centrale termice de bloc, într-o situație mai complicată

În teorie, noul OUG este cât se poate de clar, iar românii care se încălzesc cu ajutorul unei centrale termice de bloc sunt de asemenea vizați de inițiativa de mai sus.

”(11) Schema de compensare prevăzută la alin. (1) se aplică și în cazul condominiilor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu.”, se arată în articolul 11 din OUG 118/2021.

Este însă important de reținut că discountul la factura de gaz se va vedea de către locatari doar după ce asociația de locatari va calcula consumul pentru fiecare apartament.

”(12) Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate având drept combustibil gazele naturale dintr-un condominiu, încadrarea în tranșele de consum pentru fiecare dintre spațiile locative se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum prin raportare la numărul de spații locative.

(13) Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum de gaze naturale aferente fiecărui proprietar din condominiu revine asociației de proprietari constituite la nivelul condominiului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul respectiv nu există obligația constituirii asociației.

(14) Pentru a beneficia de compensare, reprezentantul administrației condominiului sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale modalitatea de repartizare a consumului total și consumul corespunzător fiecărui client casnic din cadrul condominiului, însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate.”, se menționează în ordonanța adoptată de guvern și publicată în Monitorul Oficial. Aceasta își va face simțite efectele începând cu 1 noiembrie 2021, cu mențiunea că reducerile ar trebui să se vadă în facturile emise după 1 decembrie.

În final, revenind la problema din titlu, Asociațiile de Proprietari din blocurile cu centrală termică la comun au obligația să împartă consumul pe apartamente, în conformitate cu o metodologie proprie. Astfel, se va ajunge la consumul fiecărei unități locative și se va stabili dacă o familie se încadrează sau nu în pragul maxim de 1000 de metri cubi consumați lunar. Dacă depășește acea valoare, nu se mai bucură de compensarea cu 25% a facturii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele