14 apr. 2021 | 16:53

Surpriza făcută de România în Europa: doar o singură țară se descurcă mai bine

BANI
Surpriza făcută de România în Europa: doar o singură țară se descurcă mai bine

Oficial, România ocupă poziția a doua în clasamentul celor mai puternici producători de gaze din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Neoficial, însă, suntem în acest clasament și în această poziție de vârf strict datorită conjuncturii, nu pentru că am performa în acest domeniu.

Conjunctura a fost favorabilă României în ultimul an, motiv pentru care am ajuns, în 2020, al doilea cel mai mare producător de gaze de la nivelul întregii Uniuni Europene.

O analiză profit.ro asupra studiului Directoratului General pentru Energie al Comisiei Europene, arată că țara noastră a avut anul trecut o producție de 9 miliarde metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă că și-a dublat ponderea procentuală, de la 9,1% în 2019 la 16,5% din volumul total de gaze produs de statele UE anul trecut.

România e fruntașă datorită scăderii producției în alte state, dar și pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Doar Olanda este în fața României, în ceea ce privește producția de gaze în Uniunea Europeană, cu un volum de 24 de miliarde de metri cubi, însă vom vedea în cele ce urmează că, în fond, România deține această poziție de top strict datorită faptului că alte state ale UE și-au redus producția în această perioada, dar și datoriă Brexit-ului.

De asemenea, România și-a redus la rândul ei producția de gaz în 2020 cu 10%, producând cu 1 miliard de metri cubi de gaze mai puțin decât în 2019. Per ansamblu, în 2020, consumul de gaz în UE a scăzut cu 3% sau cu 12 miliarde metri cubi.

Olanda, ocupanta primului loc, dar și Germania, și-au redus producția în 2020, lucru ce a favorizat țara noastră în clasament.

Brexitul e o altă cauza pentru care am ajuns lideri în UE: „Dacă, în 2019, statele UE produceau 109,1 miliarde metri cubi de gaze, în urma Brexit-ului, în 2020, producția din UE s-a înjumătățit, ajungând la 54,4 miliarde metri cubi”, precizează sursa citată.

Totuși, deși producția a scăzut simțitor, UE nu a importat gaz, din mai multe motive, cel mai important fiind generat de scăderea consumului, pe fondul restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit analizei, și în 2021 statele UE, inclusiv România, vor continua să își diminueze producția de gaze, ca urmare a politicii guvernamentale de a dezafecta câmpul Groningen, urmând ca în 2022 să extragă doar 12 miliarde metri cubi.