04 mart. 2021 | 11:03

Se schimbă contractele de muncă: milioane de români, vizați de decizie

CHESTII
Se schimbă contractele de muncă: milioane de români, vizați de decizie

Milioane de salariați din România vor beneficia de schimbările pregătite într-un proiect de lege ce vizează schimbarea contractelor de muncă pentru regimul de telemuncă al salariatului. Inițiatorii proiectului promit măsuri de stimulare a telemuncii prin conferirea de protecție suplimentară angajatului care optează pentru o formă de muncă la distanță.

Mai mulți liberali, printre care și fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, au inițiat un proiect de lege menit să simplifice regimul de telemuncă.

Angajații care lucrează la distanță, de acasă sau din orice alt colț al lumii, ar urma să beneficieze de înlesniri ale regimului, în contextul în care piața muncii este într-o schimbare fără precedent, iar tendința muncii remote este în plină ascensiune.

Cum se modifică regimul de telemunca

Concret, în noul proiect de lege e prevăzută eliminarea condiției, din reglementarea telemuncii, ca angajatul să își desfășoare în acest mod activitatea ”cel puțin o zi pe lună”.

Totodată, în contractul de telemuncă nu va mai fi obligatoriu a se menționa ”locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți”.

Proiectul mai prevede că angajatorul va avea dreptul să verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor.

”Prin această modificare s-a avut în vedere protejarea telesalariatului de riscurile ce derivă din deplasările acestuia pentru predarea livrabilelor rezultate din activitatea desfășurată, în format fizic, utilizarea tehnologiei fiind caracteristică acestei forme de muncă”, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

Nu este prima încercare de modificare a legislației privind telemunca

Astfel de modificări au încercat să fie introduse în legislație și de fostul premier Ludovic Orban, însă plecarea lui în timp scurt de la Palatul Victoria nu a mai permis înfăptuirea acestora.

Proiectul este însă reluat acum și aduce o serie de schimbări pentru milioane de angajați din România. Totuși, în prezent nu sunt reluate toate măsurile propuse de pe vremea lui Orban.

Spre exemplu, ordonanța lui Orban mai prevedea, printre altele, eliminarea accidentelor de traseu din categoria accidentelor de muncă.

În noul proiect legislativ, nu este stipulată această prevedere.