25 ian. 2021 | 17:29

Se întâmplă chiar acum în Germania: decizia radicală în războiul cu pandemia. Nicio altă țară n-a mai făcut asta

CHESTII
Se întâmplă chiar acum în Germania: decizia radicală în războiul cu pandemia. Nicio altă țară n-a mai făcut asta
Satheesh Sankaran / Unsplash

Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, Germania a luat decizia de-a folosi un tratament experimental. Speranța e că va reuși să triumfe în lupta cu virusul.

Nicio țară europeană n-a reușit, până acum, să câștige războiul cu virusul. Dar Germania e dispusă să încerce orice. Acum devine prima țară din UE care va începe să folosească acelaşi tratament experimental cu anticorpi pe care l-a primit fostul preşedinte american Donald Trump. Acesta e supranumit: „cocktail monoclonal cu anticorpi”.

Tratamentul va fi trimis spitalelor universitare săptămâna viitoare. „Guvernul a cumpărat 200.000 de doze pentru 400 de milioane de euro”, adeclarat Jens Spahn, ministrul Sănătăţii. „Funcţionează ca vaccinare pasivă. Administrând aceşti anticorpi în faza incipientă a bolii poate ajuta pacienţii din grupele de risc să evite o progresie serioasă a ei”, a adăugat acesta.

Companiile care au produs așa tratament până acum

Deocamdată, Germania n-a comunicat cine va furniza medicamentul. În cazul lui Trump, în Statele Unite ale Americii, el a primit terapia cu anticorpi dezvoltată de firma americană Rogeneron, cunoscută ca REGN-COV2. El a primit tratamentul înainte ca acesta primească aprobarea organismului de reglementare.

Fostul preşedinte american a spus apoi că medicamentul a făcut o treabă fantastică. Acela a fost momentul în care a început să se discute public de așa abordare. Și compania americană Eli Lilly a dezvoltat o terapie similară.

Acest tratament pe care îl va folosi Germania este o combinaţie („cocktail”) a doi anticorpi realizaţi în laborator. Ei se ataşează pe diverse părţi ale proteinei-ţepuşă a virusului, denaturându-i structura.

Rămâne de văzut acum, pe baza a ce se va întâmpla în Germania, dacă acest tratament va fi mai eficient decât cel cu plasmă de la pacienți care au trecut cu bine de COVID-19. Totodată, ritmul vaccinării va fi accelerat pe măsură ce producătorii Pfizer, Moderna și alții vor reuși să furnizeze suficiente doze pentru necesarul țărilor.