24 sept. 2021 | 12:15

Se dau bani pentru studenți: până la 200.000 de euro, să devină antreprenori

ACTUALITATE
Se dau bani pentru studenți: până la 200.000 de euro, să devină antreprenori

Studenții Universității Politehnice din Timișoara pot primi bani pentru a-și înființa start-up-uri. Universitatea a câștigat două proiecte prin care pregătește antreprenori și oferă finanțare pentru planurile de afaceri.

Studenții admiși la Universitatea Politehnică Timișoara pot primi între 40.000 și 200.000 de euro pentru a porni o afacere. În acest an, Facultatea din Timișoara a câștigat două proiecte cu finanțare europeană ce însumează aproape cinci milioane de euro.

La ce programe a aplicat UPT?

Programul INNOTECH STUDENT este unul dintre proiectele prin care studenții pot primi o finanțare de până la 100.000 de euro. În cadrul lui, UPT a obținut punctaj maxim încă din prima etapă. Specialiștii universității urmează să pregătească peste300 de studenți, care au spirit antreprenorial și vor să își deschidă o afacere. Astfel că, cele mai bune planuri de afaceri vor fi selectate și vor primi finanțare pentru a porni o firmă. Fiecare tânăr trebuie să se asigure că va angaja cel puțin două persoane pentru a încasa 40.000 de euro.

Dacă acesta va avea minim cinci angajați suma poate ajunge până la 100.000 de euro. ”Din păcate, noi ne doream ca acest proiect să îl pornim mult mai devreme, însă a existat o perioadă de incertitudine la nivel central. Acum am înțeles că s-au mai făcut câțiva pași în deblocarea programului și sperăm să trecem cât mai repede la implementare, mai ales că am fost una dintre cele trei universități care au obținut punctaj maxim”, a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Cel de-al doilea proiect face parte din Axa prioritară 4. Prin programul de incluziunea socială și combaterea sărăciei, studenții vor primii 200.000 de euro. Acesta susține tinerii din mediul rural, care vor să își deschidă o afacere. Valoarea finanțării, în ambele proiecte, este în funcție de numărul de persoane angajate. Dacă tinerii vor crea șapte locuri de muncă, ei pot obține finanțări de până la 200.000 de euro. Fondurile sunt alocate pentru firme ce vor activa în domeniul prelucrării și comercializării produselor agricole.

Pentru început, studenții vor beneficia de 75% din sumă. Restul de bani îl vor primi odată ce anumiți factori vor fi îndepliniți. ”Rolul nostru este unul regional și considerăm că zona rurală din vestul țării poate fi impulsionată din punct de vedere antreprenorial, iar Politehnica este o instituție care poate da o mână de ajutor”,  susține conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.