17 apr. 2021 | 11:27

Samsarii de mașini sunt în culmea fericirii. Ce decizie a luat Parlamentul

CHESTII
Samsarii de mașini sunt în culmea fericirii. Ce decizie a luat Parlamentul

Parlamentul României a respins definitiv proiectul de lege care dădea fiori reci samsarilor de mașini din țara noastră. Mai exact, actul normativ prevedea interzicerea persoanelor fizice de a vinde în România mașini din străinătate.

„Dacă o persoană vinde mai mult de două autoturisme pe an, indiferent de data dobândirii, pentru cel de-al treilea se vor aplica reguli de impunere specifice activităților independente”, se arată în textul actului normativ.

Practic, potrivit documentului, românii ar fi putut să achiziționeze „o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie”. Pentru că proiectul a fost respins, limitarea aceasta nu se va mai aplica, iar românii își vor putea cumpăra și vinde oricâte mașinisecond hand doresc.

Dacă proiectul era adoptat, din venitul total anual obținut de samsari din vânzarea de mașini second hand s-ar fi scăzut cheltuieli forfetare de 40% pentru stabilirea venitului net, iar din acest venit net ar fi trebuit să plătească obligatoriu contribuții sociale pentru pensii (CAS) și contribuții sociale pentru sănătate (CASS), care însumează 35% din venitul net.

Proiectul a fost respins, așa că samsarii pot răsufla ușurați.

De asemenea, dacă proiectul ar fi fost adoptat, persoanele fizice nu mai puteau comercializa în România mașini second hand cumpărate de peste hotare.

Pentru a fi puse în vânzare, mașinile trebuiau să între pe un circuit oficial. Spre exemplu, să între în parcul auto a unui dealer autorizat să facă astfel de tranzacții, iar abia apoi să poată fi vândute mai departe.

ANAF spune că activitatea samsarilor prejudiciază bugetul de stat

Cei 41 de parlamentari care au inițiat proiectul de lege arată în argumentația lor că se impune o astfel de măsură, fiindcă datele ANAF arată că activitățile comerciale în România cu autovehicule second hand, achiziționate din spațiul intracomunitar, au fost derulate de persoane fizice și juridice fără achitarea TVA-ului și a impozitului pe profit aferent.

Cea mai mare parte a acestor tranzacții nu a fost înregistrată în evidențele contabile ale companiilor.

Prin urmare, activitatea samsarilor prejudiciază bugetul de stat.