Salariile la bărbați și femei vor fi egale, pentru aceeași muncă: avertismentul UE pentru companii

de: Alexandru Puiu
04 03. 2021

Diferențele salariale între bărbați și femei au existat dintotdeauna, dar te-ai fi așteptat ca în companiile moderne, multinaționale, astfel de discrepanțe să fi dispărut. Nu este cazul.

Comisia Europeană va prezenta pe parcursul zilei de azi măsuri pentru a impune mai multă transparență companiilor în ceea ce privește diferențele de remunerare dintre bărbați și femei, sub sancțiunea unei amenzi, potrivit unui document obținut miercuri de AFP.

De la o inițiativă UE până la compania ta va mai trece mult timp, dar primii pași s-au făcut, iar în curând va exista un cadru legislativ prin care astfel de nereguli să fie depistate, raportate și sancționate. În prima fază, se va insista pe obligația companiilor cu mai mult de 250 de angajați de a publica la intervale regulate de timp un raport privind diferența de salarizare dintre bărbați și femei.

Propunerea vizează, de asemenea, să consolideze accesul la justiție pentru lucrătorii discriminați. Comisia dorește ca fiecare stat membru UE să stabilească sancțiuni specifice, inclusiv un nivel minim de amendă în cazul încălcării normelor privind egalitatea de salarizare între bărbați și femei.

Pentru ca implementarea sistemului să fie un pic mai facilă, interesantă este și inversarea probatoriului. Aceasta se referă la faptul că nu mai cade în sarcina angajatului să demonstreze în instanță faptul că a fost discriminat, ci în sarcina angajatorului de a dovedi că nu există niciun fel de discriminare în companie. Dacă avocații unei firme eșuează, consecințele financiare ar putea fi usturătoare.

În cazul unei discriminări dovedite pe bază de sex, ar trebui să poată fi compensate și recuperate toate salariile și bonusurile pierdute. „Discriminarea de remunerare între sexe este o problemă sistemică, dar dificil de dovedit. Odată cu introducerea regulilor de transparență a salariilor și a unui mecanism de aplicare a acestora, lucrătorii vor avea instrumentele de care au nevoie pentru a obține informațiile solicitate cu privire la potențialele diferențe salariale”, a declarat comisarul pentru egalitate Helena Dalli, care va prezenta propunerea joi alături de comisarul european pentru valori, Vera Jourova.
„Pentru cei care vor refuza să schimbe practicile discriminatorii, consolidăm încrederea lucrătorilor de a acționa, inclusiv pentru a solicita despăgubiri în instanță”, a adăugat Jourova.