26 feb. 2021 | 16:51

România, printre țările din lumea bună: așa ceva vei vedea prin spitale

CHESTII
România, printre țările din lumea bună: așa ceva vei vedea prin spitale

Comisia Europeană a trimis României zeci de roboți dezinfectanți pentru spitale. Europenii au trimis în total 200 de roboți în statele membre, pentru a le ajuta în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Țara noastră a primit 31 de astfel de roboți, care vor dezinfecta secțiile spitatelor, a anunțat vineri Comisia Europeană.

„Astăzi, două spitale slovene au primit doi dintre primii roboți achiziționați de Comisie pentru dezinfectarea camerelor pacienților, contribuind astfel la reducerea și limitarea răspândirii coronavirusului. Alți 29 de roboți de dezinfecție sunt în spitale din Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Lituania, Luxemburg și Olanda”, precizează o informare a Comisiei Europene.

Comisia Europeană explică cum funcționează roboții?

Roboții vor fi utilizați în spitale. Cu ajutorul luminii ultraviolete, aceștia vor dezinfecta spațiul în care sunt amplasați.

Conform instrucțiunilor de folosire, roboții au capacitatea de a dezinfecta în doar 10 minute, o cameră de spital de dimensiuni standard.

De asemenea, robotul poate dezinfecta peste 18 camere, la o singură încărcare.

Nu în ultimul rând, angajații din spitale pot controla roboții de la distanță. Ei au încorporat un sistem inteligent, care permite angajaților să pornească dispozitivul de la distanță, prin intermediul unei aplicații mobile. Astfel, nu e nevoie ca o persoană sau mai multe să asiste la procesul de dezinfectare și să se expună la lumina ultravioleta în timp ce robotul își face treaba, au explicat reprezentanții Comisiei Europene.

Roboții sunt o adevarată mană cerească pentru spitalele din România, care nu de puține ori au fost implicate în cazuri de infecții cu bacterii intraspitalicești. În contextul epidemiologic în care ne aflăm, o astfel de aparatură vine să ne ajute în combaterea pandemiei.

Roboții sunt o alternativă sigură pentru personalul din spitale

Angajații spitalelor nu mai trebuie să depună efort pentru a dezinfecta secțiile, nici nu trebuie să se expună la riscuri, fiindcă roboții sunt siguri, spun experții europeni și vor face toată treaba în locul lor.

„Este mai sigur pentru personalul spitalului, deoarece nu mai trebuie să manipuleze, să transporte sau să depoziteze substanțe chimice toxice, periculoase sau corozive”, a transmis Comisia Europeană.

Roboții sunt produși de firma daneză UVD Robots, care a câștigat licitația cu organismele europene.