20 ian. 2021 | 18:14

Revine Dacia 1300? Anunțul momentului de la Renault îi ține pe români cu sufletul la gură

CHESTII
Revine Dacia 1300? Anunțul momentului de la Renault îi ține pe români cu sufletul la gură

E clar că, odată cu Dacia Bigster, producătorul român intră în cea mai spectaculoasă eră din istoria sa. Dacă ultimul deceniu a fost marcat de Duster, dar și de succesul Sandero, acum va fi vorba de modernizare și digitalizare.

Prin Renaulution, grupul francez vrea să optimizeze toate operațiunile. Asta înseamnă mai puțin platforme, mai puține caroserii, o colaborare mai strânsă între Renault – Lada – Dacia și modernizarea mașinilor. E un plan care se întinde pe următorul deceniu.

De la Dacia sunt așteptate trei modele până în 2025. Seria de anunțuri va culmina cu Bigster, o mașină mai mare decât Duster, cu un design modern, cu un logo nou și care va beneficia de motorizări hibrid.

Recent, Laurens van den Acker, designerul şef al grupului Renault, a vorbit despre ce înseamnă această etapă din punct de vedere al dezvoltării mașinilor.

Ce loc are Dacia 1300 în planurile companiei acum?

Printre planurile menționate de van den Acker se numără și Renault 5. Mașina a fost lansată în anii ’70 și va fi adusă în secolul 21 în următorii ani. Mai sus vezi câteva imagini cu modelul care ar putea ajunge pe șosele.

În acest context se ridică o întrebare: revine Dacia 1300? van den Acker a fost destul de direct: „Dacia încă se uită spre viitor acum. Avem o listă de prio­rităţi şi o linie lungă de produse pe care urmează să le facem motiv pentru care nu vom vedea curând modele inspirate din Dacia 1100 sau 1300”, a explicat Laurens van den Acker, citat de ZF.

Așa cum Dacia 1300 a fost emblematică pentru compania românească, așa a fost și Renault 5 pentru compania franceză. Dar în cazul producătorului de la Mioveni marca este considerată una tânără. Asta pentru că, efectiv, a fost relansată în 2004 când Renault a introdus modelul Logan, motiv pentru care încă vor miza pe modernitate.

Totuși, idei pentru un model 1300 adus în secolul 21 există. În urmă cu ceva ani, Teodor Năstase și-a imaginat un concept de 1300, care-ți aduce aminte de modelele vechi Mustang. Arată extrem de futurist, dar e, deocamdată, doar un concept. Așa e cazul și cu creația lui Cipriany de pe DeviantArt cu o mașină românească pregătită de raliu.