Recordul ultimilor 20 de ani: produsele la mare căutare în pandemie

Recordul ultimilor 20 de ani: produsele la mare căutare în pandemie

Pandemia de coronavirus a modificat substanțial comportamentul de consum al oamenilor. Pe fondul accentuării muncii la domiciliu, oamenii au cumpărat un volum record de PC-uri, înregistrându-se cea mai mai mare creştere din ultimii 20 de ani în primul trimestru al anului.

Potrivit unui raport recent al firmei de cercetare de piaţă Gartner, vânzările de PC-uri au înregistrat cea mai mai mare creştere din ultimii 20 de ani în primul trimestru din an.

Cererea crescută la un nivel record se datorează restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus, în baza cărora oamenii și-au mutat activitatea profesională acasă, motiv pentru care au nevoie de logistica necesară muncii de zi cu zi.

Astfel, în perioada ianuarie-martie 2021, livrările de PC-uri, care includ atât laptopuri, cât şi computere de tip desktop, au crescut cu 32% în ritm anual până la 69,9 milioane de unităţi.

„Această creştere trebuie văzută în contextul a doi factori unici: situaţia din urmă cu un an, când piaţa a fost afectată de pandemie, şi deficitul global de semiconductori.

Fără haosul înregistrat la începutul lui 2020, creşterea din primul trimestru al acestui an ar fi fost mai modestă”, a declarat Mikako Kitagawa, directorul de cercetare de la Gartner.

Cei mai vânați producători

Cele mai multe dispozitive vândute în această perioada au purtat marca Lenovo, care este lider de piață, cu o cota de 25,1%. În perioada de referință, compania a livrat 17,55 milioane de PC-uri la nivel global. Pe locul al doilea, oamenii au cumpărat dispozitive de la HP.

În continuare, clasamentul celor mai vânați producători este completat de Dell Technologies, Apple şi Acer Group. De asemenea, cererea pentru laptopurile Chromebook, produse de grupul Alphabet, pe care nu le include în analizele sale, s-a triplat în primul trimestru graţie unei cererii puternice venite din partea instituţiilor de învăţâmânt din America de Nord.

Piața PC-urilor va rămâne pe val și după ce restricțiile vor dispărea

Studiul concluzionează că nu vorbim doar despre o tendiță trecătoare, și că piața PC-urilor va rămâne pe un trend ascendent și după ce restricțiile vor fi eliminate, iar oamenii își vor putea relua activitățile pre-pandemice.

Citește și: