Rămâi fără mașină, în România: greșeala pentru care îți poate fi confiscată, chiar vândută

Rămâi fără mașină, în România: greșeala pentru care îți poate fi confiscată, chiar vândută

Știai că există o prevedere legală în baza căreia autoritățile te pot lăsa pieton, deși ai mașină? Se poate ajunge până la confiscarea sau chiar vânzarea autoturismului tău, dacă încalci această regulă.

În cazul în care nu ai auzit încă de noile măsuri adoptate de autorități, ar trebui să te pui în legalitate. Trebuie să știi că, încă din luna mai a anului trecut, comisarii Gărzii de Mediu au dreptul să ia măsuri dure.

Care e greșeala șoferilor

Vizați de noile măsuri sunt șoferii care nu respectă mediul înconjurător și aruncă gunoaie din mașină.

“Este o măsură nouă, într-adevăr, o măsură complementară de confiscare a autoturismelor. De aceea atragem atenţia celor pe care o să-i identificăm în trafic că le vom confisca autoturismele – ce se întâmplă cu ele mai departe – sunt rechiziţionate de către noi”, a explicat Cătălin Tutilescu – comisar şef Garda de Mediu Mehedinţi.

Șoferii români trebuie să știe că pot fi filați în trafic de comisarii Gărzii de Mediu, dacă aruncă gunoi în spațiile publice neamenajate. Aceștia patrulează în permanență, în mașini neinscripționate, pentru a nu fi filați.

În februarie 2021, Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și polițiștii locali din sectorul 5 au surprins sâmbătă o autoutilitară care a depozitat ilegal deșeuri provenite din construcții. Sancțiunea pentru șofer a fost una extrem de dură. Vorbim despre 30.000 de lei amendă, iar autobasculanta cu care a transportat deșeurile a fost confiscată.

„Doar aplicarea măsurilor dure prevăzute de lege poate opri un fenomen care care a ajuns pentru mulți să devină o normalitate: depozitarea oriunde în Capitală a resturilor din construcții sau demolări sau chiar a lucrurilor care nu ne mai sunt necesare, inclusiv a deșeurilor din ambalaje. Până acum echipele noastre mixte au organizat peste 100 de inspecții în toate sectoarele Capitalei, fiind aplicate amenzi de peste 200.000 de lei. Acțiunile au descoperit depozite ilegale de deșeuri pe o suprafață de aproape 300.000 de mp din București. Toate aceste zone ale Bucureștiului vor fi salubrizate și monitorizate în continuare de echipele noastre”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Prin urmare, dacă nu respecți legea și arunci gunoaie din mașină în spațiile publice, riști nu doar amendă, ci și confiscarea mașinii. Desigur, e posibil să se ajungă și la situația în care mașina îți e vândută de organele fiscale, pentru a se recupera banii pentru achitarea cuantumului amenzii.

Citește și: