Rabla pentru electrocasnice, etapa a treia: cum îți iei aparat de aer condiționat cu bani de la stat

Rabla pentru electrocasnice, etapa a treia: cum îți iei aparat de aer condiționat cu bani de la stat

Programul Rabla pentru electrocasnice a intrat în etapa a treia, iar AFM a detaliat condițiile pentru a beneficia de voucherele de la stat.

Rabla pentru electrocasnice e un program început recent, prin care românii pot obține vouchere de la stat pentru a-și schimba electrocasnicele vechi cu unele noi, mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Programul a intrat deja în etapa a treia – în care se pot cumpăra aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

În funcție de produsul pe care-l vrei, primești de la stat între 200 și 400 de lei.

Rabla pentru electrocasnice, în ultima etapă

Începând de vineri, 18 iunie, se pot cere vouchere cu valori de 200 sau 400 de lei. De aceste tichete beneficiază cei care vor să-și cumpere aparate de aer condiționat, inclusiv portabile, uscătoare de rufe și aspiratoare. Cei care sunt interesați și care vor să beneficieze de bugetul alocat de stat o pot face până la 1 iulie.

Etapa se poate încheia mai devreme dacă fondurile vor fi utilizate integral. În primele două etape, fondurile s-au epuizat încă din prima zi.

Potrivit AFM, achiziția de noi electrocasnice se poate face în cel mult 15 zile de la validarea voucherelor, validare ce se poate face după încheierea tuturor etapelor. 

Potrivit ghidului publicat de autorități, persoanele interesate se pot înscrie AICI –  e secțiunea dedicată de AFM pentru acest program. După ce completezi informațiile necesare, generezi și semnezi declarația, ți se va cere să încarci în aplicație documentele scanate. Ar urma, teoretic, dacă platforma funcționează bine și e pusă la punct să ți se genereze un voucher.

Trebuie să verifici activarea lui de către AFM și apoi poți merge să cumperi produsele dorite.

Sumele pe care le poți primi de la stat:

  • 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 300 de lei – pentru tablete;
  • 400 de lei – pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C, pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++ (vechea clasă energetică), pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 500 de lei – pentru laptopuri.

Bugetul alocat în 2021 programului Rabla pentru electrocasnice este de 75 de milioane de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: