11 apr. 2021 | 11:22

Preț record pentru Bitcoin: miza reală e, de fapt, o valoarea aproape dublă

ACTUALITATE
Preț record pentru Bitcoin: miza reală e, de fapt, o valoarea aproape dublă

Pe 10 aprilie, Bitcoin a atins un nou nivel record. Aceasta este cea mai cunoscută monedă digitală, dar noul nivel la care a ajuns influențează prețul altor monede.

Bitcoin a ajuns, pe 10 aprilie, să valoreze 61.222,22. E o nouă valoare record înregistrată în mai puțin de două săptămâni. Iar în 2021, Bitcoin a crescut cu 116% față de minimul anului de 27.734 dolari înregistrat pe 4 ianuarie. A trecut de 60.000 de dolari pentru prima dată pe 13 martie. Câștigurile uimitoare ale Bitcoin din acest an au fost determinate de acceptarea sa ca investiție și mijloc de plată.

Printre cei care au mizat pe Bitcoin se numără și Tesla, care a anunțat că a investit 1,5 miliarde de dolari în monedă. Totodată, acceptă și achiziția de mașini cu așa ceva.

Miza pentru Bitcoin: peste pragul de 100.000 dolari

Investitori celebri precum Chamath Palihapitiya și Mike Novogratz spun oricui este dispus să asculte că Bitcoin va depăși inevitabil 100.000 de dolari. Alți susținătorii ai monedei virtuale susțin că prețul crește „la infinit” – sau un plafon de piață globală de 100 de trilioane de dolari. Este un mesaj popular, care indică oamenilor că se pot îmbogăți doar cumpărând și ținând ceva ce băncile și guvernele nu controlează suficient.

Astfel, prețul acestuia tinde să crească în cicluri de patru ani și variază în funcție de diferite piețe. Bitcoin este un proiect software experimental, deci este o investiție foarte riscantă. Oricine pretinde că cunoaște valoarea viitoare a oricărei criptomonede minte.

Raționamentul din spatele acestei prognoze e că există acum prea mulți oameni bogați și puternici care au investit în Bitcoin pentru ca valoarea sa să se oprească la 100.000 de dolari, chiar dacă această evaluare nu este durabilă pe termen lung.

Bitcoin a trecut prin mai multe cicluri în ultimul deceniu și există încă mai mult de un milion de conturi de portofel cripto care folosesc moneda virtuală în fiecare zi. Acest proiect software experimental nu poate fi revoluția utopică pe care unii vânzători o promit, dar este cu siguranță mai mult decât o modă.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele