18 apr. 2021 | 09:50

Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19

CHESTII
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un puternic semnal de alarmă: În viitor, ne-am putea confrunta cu o rezistență la antibiotice.

Pandemia de coronavirus nu este singura amenințare sanitară asupra omenirii. Experții OMS susțin că rezistența bacteriilor la antibiotice e următoarea gravă problemă medicală ce riscă să se abată asupra noastră.

OMS a făcut de curând public un raport al său privind medicamentele care se află în curs de dezvoltare și care au ca scop să lupte împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, așa-zisele „super-bacterii”.

Avem foarte puține antibiotice eficiente împotriva celor mai periculoase bacterii aflate în circulație

Din păcate, foarte puține medicamente noi au această capacitate, atrage atenția OMS, ceea ce înseamnă că există riscul ca antibioticele să nu mai facă față infecțiilor bacteriene.

Concluziile OMS în baza raporului sunt îngrijorătoare: Niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în etapa de dezvoltare nu permite combaterea eficientă a celor mai periculoase bacterii aflate în circulaţie.

De asemenea, 82% dintre antibioticele recent autorizate fac parte din clasele de medicamente faţă de care bacteriile s-au arătat deja rezistente.

„Deşi există produse inovatoare în curs de dezvoltare, probabil că doar un mic procent dintre ele vor fi lansate pe piaţă din cauza ratelor ridicate de eşec înregistrate în acest proces”, au avertizat autorii raportului.

„Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile”

„Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară”, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene.

bacterii-rezistente-la-antibiorice

Lecția pandemiei nu trebuie uitată

Experții Organizației susțin că oamenii trebuie să folosească constructiv experiența dobândită în timpul pandemiei COVID-19 și să o utilizeze împotriva noilor amenințări sanitare.

Concret, să sporească investițiile în medicină și în producţia de noi antibiotice eficace, subliniază OMS.

De ce apare rezistența la antibiotice?

Experții susțin că, pe fondul consumului excesiv și „după ureche” al antibioticelor, bacteriile dezvoltă rezistență.

Din acest motiv e important ca oamenii să își administreze antibiotice doar după recomandarea strictă a medicului sau farmacistului.