Pericolele de pe TikTok, la un alt nivel? Provocarea care-ți aduce aminte de ”Balena Albastră” și care poate duce la tragedii
TikTok e cea mai populară rețea din rândul tinerilor și nu numai. Numai că vine la pachet cu multe pericole, iar unul dintre ele îți aduce aminte de ”Balena Albastră”.
TikTok e o rețea de socializare care s-a impus foarte bine în rândul tinerilor și se bucură de un real succes. Numai că acolo există și pericole. Ținând cont că (mai ales) minorii au acces la platformă, ele nu trebuie ignorate.
O fetiță în vârstă de 10 ani din Palermo a murit după ce a participat la o provocare extrem de periculoasă – ”jocul cu eșarfa”. Mulți experți cred că astfel de jocuri sunt extrem de periculoase și imediat au făcut legătură cu ”Balena Albastră” – un joc din 2017 care avea, ca ultimă etapă, sinuciderea.
Pericolul de pe TikTok care-ți aduce aminte de ”Balena Albastră”
După decesul minorei, autoritățile din Italia au decis să interzică accesul celor mici la aplicație. Astfel, platforma e blocată pentru cei care nu-și pot demonstra vârsta. Dar nu înseamnă că pericolul a trecut, pentru că astfel de provocări controversate pot apărea în orice formă.
Bogdan Botezatu, expert în securitate IT, a explicat la Digi24 cât de periculoasă este aplicația TikTok și ce soluții pot fi luate pentru ca o asemenea tragedie să nu se mai repete.
„Problema TikTok e, probabil, problema de care suferă orice rețea socială. Foarte mulți tineri, care încearcă să facă foarte mult trafic, făcând chestii mai mult sau mai puțin periculoase. TikTok e una dintre rețelele care a început să crească exploziv, dar nu e singur rețea care astfel de probleme. Acum câțiva ani era la modă să mănânci pastile de detergent, acum câteva luni era la modă să dansezi în afara mașinii care încă era pe stradă. Adolescenții, tinerii au fost întotdeauna rebeli, încercând să facă cât mai multe vizualizări în scopul monetizării acestor conturi”, a explicat Bogdan Botezatu.
Astfel de provocări au extrem de mare succes și e lesne de înțeles de ce tinerii sunt fascinați. Expertul admite că„este foarte greu să identifici un utilizator, atâta vreme cât nu-l pui să-și facă o fotografie cu un act de identitate sau cu părinții care să-i dea voie pe respectiva rețea socială”.
Mare atenție în această privință ar trebui să aibă, de fapt, părinții.
„Din nefericire, cred că avem o problemă reală cu lipsa de educație tehnologică care s-ar putea pe stradă. Cel puțin când eram noi elevi, venea cineva la școală să ne facă un curs de educație rutieră. În acest moment, avem o armă extraordinară în mână, pe care o putem folosi în beneficiul nostru sau în detrimentul nostru. Tehnologia este o armă și ar trebui predată la școală, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă cum să interacționeze în siguranță pe internet, cum să se ferească de potențiali prădători sexuali sau de persoane necunoscute care încearcă să-ți facă rău într-un fel sau altul”, a precizat expertul în securitate IT.
Provocarea care a adus moartea fetiței din Italia aduce aminte de un joc din 2017 – Balena Albastră. Acolo era vorba de zeci de provocări zilnice, care ar fi trebuie îndeplinite. Ultima etapă o reprezenta chiar sinuciderea.