Pericolul din App Store care a dus la o fraudă de zeci de milioane de dolari. Cum au fost păcăliți utilizatorii Apple
Apple a insistat mereu că are condiții drastice în baza cărora acceptă aplicații în App Store. Gigantului din Cupertino nu-i iese întotdeauna această strategie.
Apple e văzută drept o companie care vrea să lase impresia că-i pasă cu adevărat de utilizatorii săi. Americanii susțin că acceptă aplicații în App Store doar în urma unui proces de selecție extrem de riguros. Numai că datele nu confirmă mereu acest lucru.
Mai multe rapoarte prezentate de Washington Post arată că 2% dintre cele 1.000 de aplicații de top din App Store sunt, de fapt, de tip scam.
Marele pericol din App Store
CEO-ul Apple, Tim Cook, insistă pe procesul riguros de selecție fără de care, susține el, App Store s-ar putea transforma într-un adevărat dezastru. Chiar și așa, există aplicații care păcălesc acest sistem.
Multe dintre aplicațiile de tip scam, despre care vorbesc rapoartele menționate, includ atenționări false de tip VPN prin care utilizatorii sunt păcăliți. Li se transmite că dispozitivul lor a fost infectat cu un virus și astfel ajung să descarce diverse sisteme software periculoase. Pe listă se mai află aplicații de dating, altele decât cele cunoscute, cititoare de coduri QR și alte aplicații care afirmă în mod fals că aparțin de companii mari precum Samsung și Amazon.
Unii dezvoltatori s-au folosit chiar de review-uri false pentru a păcăli sistemul de filtrare al Apple.
Se pare că frauda se ridică la 48 de milioane de dolari, după estimările Washington Post. Suma include și procentul de 30% pe care-l reține Apple.
Cum se apără americanii
În replică, reprezentanții companiei din Cupertino susțin că au eliminat 12 dintre cele 18 aplicații semnalate ca fiind frauduloase. Compania se lăuda și cu faptul că a blocat nu mai puțin de 1,5 miliarde de dolari anul trecut din tranzacții aparent frauduloase.
Recent, Apple insista pe politica sa extrem de dură atunci când vine vorba de aplicațiile noi din App Store. Compania lui Tim Cook susținea că a respins aproape 1 milion de aplicații anul trecut. Gigantul din Cupertino arăta că e vorba de aplicațiile care au cerut pentru prima dată să fie prezente în App Store.
S-ar putea înțelege, așadar, și că ulterior unele dintre acestea au primit acceptul, poate după ce și-au rezolvat problemele invocate de americani ca argument la refuz.
Trebuie văzut, însă, contextul în care Tim Cook a făcut aceste declarații. Se întâmpla chiar în plin proces intentat de Epic Games celor de la Apple. Și atunci compania din Cupertino ar putea încerca să arate cât de transparentă e atunci când vine vorba de respingerea sau acceptarea aplicațiilor noi în App Store.