31 iul. 2021 | 09:12

Motivul pentru care căscăm după ce ne trezim: ce se întâmplă dacă nu faci asta

ACTUALITATE
Motivul pentru care căscăm după ce ne trezim: ce se întâmplă dacă nu faci asta

Tuturor ni se întâmplă să ne trezim și să căscăm, eventual să ne întindem. Desigur, mulți dintre noi nu știm de ce corpul reacționează așa însă, mecanismul din spate este unul destul de interesant.

De multe ori ți se întâmplă ca atunci când te trezești dimineața,primul lucru pe care îl faci după ce oprești alarma este să te întinzi și să caști. Recent, cercetătorii au venit cu o nouă teorie care explică aceste reacții ale organismului uman și, totodată au explicat ce se întâmplă dacă nu ascultăm organismul care, de multe ori știe mai bine decât noi de ceea ce are nevoie.

Căscatul ca și întinsul, de multe ori sunt acțiuni involuntare pe care, de multe ori nici nu le observăm. Explicația geturilor constă în faptul că motivul pentru care facem asta este pentru a ne întinde mușchii și a ne energiza totodată. În timpul somnului, musculatura își pierde din tonus în timp ce gravitația atrage lichidele în zona spatelui.

În momentul în care ne întindem mușchii, aceștia vor ajunge înapoi în poziția potrivită și ne va conferi și o stare de bine. Cu atât mai mult, atunci când căscăm și ne întindem simultan, efectul este unul foarte benefic pentru organism. Atunci se reglează fluxul sanguin ajutând la scăderea stresului, prin reglarea atât a pulsului cât și ale altor funcții ale corpului uman.

Atunci când ne trezim și căscăm, organismul uman își ia un aport de energie

Statul într-o singură poziție poate afecta corpul, determinând mușchii să se încordeze. În momentul în care ne întindem, atât mușchii cât și articulațiile se vor simți mult mai bine. Totodată, nu doar tonusul este cel care are parte de beneficii, dar și creierul este ajutat să comunice mai bine cu mușchii prin întărirea semnalelor electrice pe care acesta îl trimite către extremități.

Căscatul nu face nimic altceva decât să te energizezi și să rămâi treaz chiar și atunci când ești extrem de obosit. Atât medicii cât și oamenii de știință ne recomandă să facem aceste lucruri pentru că reprezintă o resetare a organismului. Aceste lucruri ajută sistemul nervos să primească un plus de energie.