Lumina din spațiu care a bătut toate recordurile: așa aflăm cât de fascinantă este Calea Lactee

de: Cojocaru Cristian
25 05. 2021

Astrofizicienii au reușit să observe lumina din spațiu care a fost catalogată drept cea mai puternică întâlnită vreodată. Oamenii de știință nu au încă o explicație pentru această minue a naturii a spațiului cosmic.

Experții în domeniul astrofizicii au putut observa o lumină foarte puternică, care este reprezentată de razele gamma, la o putere mai mare decât a putut fi vreodată observată. Observatorul Large High Altitude Air Shower Observatory –  LHAASO, a observat mai mult de 530 de raze gamma cu energii peste 0,1 miliarde de electroni volți, după cum au afirmat cercetătorii în mediul online, în data de 17 mai în Nature.

Cea mai mare energie a razei gamma întâlnită vreodată a fost de aproximativ 1,4 quadrilioane de electroni volți. Pentru a putea face o comparație, protonii din cel mai mare accelerator de pe Pământ,  Large Hadron Collider, ating doar trilioane de electroni volți. Anterior, cea mai mare energică rază gamma cunoscută, avea puțin sub un miliard de electroni volți.

Lumina din spațiu nu poate fi explicată în mod cert de oamenii de știință

Oamenii de știință au putut observa în total 12 puncte de o mare intensitate ale razelor gamma. Astfel, Calea Lactee ar adăposti puternice acceleratoare de particule cosmice, după cum au sugerat experții în domeniu. Pentru ca razele gamma să atingă o asemenea intensitate de energie, câmpurile electromagnetice trebuie să ridice mai întâi particulele încărcate, și anume protoni și electroni.

Aceste particule pot produce apoi raze gamma energetice, de exemplu, atunci când protonii interacționează cu alte materii din spațiu. Oamenii de știință însă nu sunt siguri ce medii sunt suficient de puternice pentru a produce luminiă de o energie atât de mare, care să atingă un miliard de volți de electroni.

Potrivit noilor observații ale acestora, două ipoteze ar fi cele mai plauzibile. Astfel, un punct fierbinte a fost asociat cu Nebuloasa Crabului, care reprezintă rămășițele turbulente ale unei stele explodate. O cea de-a două ipoteză constă în faptul că o altă sursă ar putea fi reprezentată de Cygnus Cocoon. Aceasta reprezintă o regiune în care se formează stele masive, aruncând vânturi intense în procesul cosmic.

Observatorul Large High Altitude Air Shower Observatory este situat pe muntele Haizi din provincia Sichuan din China. Observatorul nu este momentan pe deplin operațional. La sfârșitul acestui an se preconizează finalizarea observatorului, astfel că oamenii de știință se așteaptă ca din acel moment, să găsească și mai multe raza gamma energetice, astfel că vor fi făcuți noi pași în studiul astrofizicii, arată Science News.