14 ian. 2021 | 18:12

Impozit zero pentru toți românii cu aceste salarii. Ministrul Năsui anunță planurile din mandatul său

CHESTII
Impozit zero pentru toți românii cu aceste salarii. Ministrul Năsui anunță planurile din mandatul său

Noul buget este în lucru și, în ciuda situației dificile din acest an, cu pandemie, scăderi salariale sau chiar disponibilizări, mai sunt și vești bune. Ce anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui, în continuare.

Vești bune pentru români

Noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține, într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, că va accelera ritmul de procesare a cererilor de finanțare din granturile de 1,5 miliarde de euro pentru IMM, de redresare din criza COVID. De asemenea, spune că încearcă să obțină fonduri bugetare și pentru peste 4.000 de firme care așteaptă acum banii de la Start-Up Nation 2018-2019.

El a explicat, însă, că vrea să schimbe cu totul strategia de acordare a granturilor IMM: „Scopul statului în aceste scheme nu este să finanțeze lucruri care să eșueze. Tocmai, este să reușim”.

De asemenea, salariul minim pe economie va fi scutit de taxe, deocamadată într-un domeniu-pilot, probabil agricultura, pentru ca apoi să poată fi extins către toată economia, națională, în funcție de rezultate.

Vin însă și vești dezamăgitoare

Vin însă vești dezamăgitoare pentru întreprinderile individuale și familiale și alți antreprenori care așteptau redeschderea urgentă a Măsurii 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro.

„Ne gândim să aducem ajutor extern, profesii reglementate prin lege în domeniul financiar- CECCAR, AVEVAR etc. – să poată și ei procesa (dosare de finanțare la Măsura 2 și Măsura 3)”, spune ministrul Economiei.

În ceea ce privește redeschiderea Măsurii 1, Năsui spune că e favorabil acestui lucru, dar că prioritățile sunt Măsura 2, apoi Măsura 3 și ajutorul pentru HoReCa. „Am fost la Ministerul Fondurilor Europene tocmai pentru a găsi finanțare adecvată și pentru HoReCa și inclusiv pentru Măsura 3 trebuie găsite surse. Fiecare dintre cele trei scheme mai are nevoie de un aviz, de proceduri de la Comisia Europeană și ne trebuie și pentru schema 3. Căutăm soluții ca să fie finanțată toată lumea căreia i s-a promis finanțare”, a adăugat acesta.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susține că nu vrea să “finanțeze faliment”. „Eu nu vreau să finanțez faliment, nimeni nu vrea să finanțeze falimentul. Scopul statului în aceste scheme nu este să finanțeze lucruri care să eșueze. Tocmai, este să reușim”.

În final, el spune că dorește debirocratizarea și vrea să o facă în mandatul său, să înlesnească antreprenoriatul și să ușureze viața românilor – “Vreau să se ajungă să fie o plăcere să întreprinzi în România. Să fie ușor să înființezi o firmă, dar să fie ușor să și desființezi o firmă, nu este nicio tragedie nici să nu-ți meargă o idee”.