21 sept. 2021 | 12:15

Furnizorii de gaze primesc amenzi usturătoare. Facturile foarte mari sunt din cauza lor

ACTUALITATE
Furnizorii de gaze primesc amenzi usturătoare. Facturile foarte mari sunt din cauza lor

În ultimul timp, facturile de energie electrică și gaze sunt foarte mari. Autoritățile au primit numeroase sesizări cu privire la acest lucru.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a dat amenzi în valoare de 2.77 milioane de lei distribuitorilor de energie și gaze. Acestea au fost date la sesizarea cetățenilor care au primit facturi de utilități foarte mari. Distribuitorii sunt penalizați pentru faptul că nu respectă legislația privind citirea contoarelor.

”O problemă care a fost sesizată de către cetățeni se referă la faptul că operatorii de distribuție nu efectuează citirile contoarelor la termenele legale și astfel facturile emise de furnizori au valori foarte mari”, au arătat reprezentanții autorităților.

Amenzile s-au dat ca urmare a faptului că reprezentanții companiilor de distribuie nu respectau termenele legale de citire a contoarelor. ”ANRE a luat măsuri pentru a stopa această practică. ANRE a verificat respectarea de către operatorii rețelelor și sistemelor de distribuție de energie electrică și de gaze naturale a obligației de transmitere de date și informații furnizorilor de energie electrică și gaze naturale cu privire la indexurile aparatelor de măsurare, în baza cărora furnizorii emit facturile de energie electrică și de gaze naturale către clienții finali, și, în urma constatărilor făcute, a aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 2.770.000 lei”, declară reprezentanții ANRE.

Cea mai mare amendă a primit-o Distribuție Energie Electrică. Aceasta a fost în valoare de 670.000 de lei. Ea a fost urmată de E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și Delgaz Grid – energie electrică. Fiecare dintre ele au primit, la rândul lor, o sancțiune de 400.000 de lei.

Amenzi mai mici au primit și Distribuție Energie Oltenia, în valoare 190.000 lei, dar și Delgaz Grid – gaze naturale cu 160.000 lei. De asemenea, Premier Energy – gaze naturale au fost sancționate cu 90.000 lei, respectiv Distrigaz Sud Rețele – gaze naturale cu  60.000 lei.

Ce trebuie să faci dacă primești o factură prea mare de utilități?

În urma verificărilor s-a constatat că operatorii de distribuție nu respectă intervalul de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice. Acesta poate să fie mai mare de o lună, dar nu trebuie să depășească 6 luni. Consumatorii care au neclarități, privind factura de energie electrică și gaze naturale, trebuie să se adreseze pentru clarificări furnizorului care a emis factura. El are obligația de a da un răspuns, clar și ușor de înțeles, cu privire la modul în care este calculată factura.