Femeile din România, mult mai ”lovite” de pandemie: statisticile care îți arată că bărbații ”fac legea”

de: Alexandru Puiu
14 06. 2021

Autoritățile române au inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență niște statistici foarte interesante legate de piața muncii din România. Când vine vorba de șomaj, cifrele sunt împărțite pe bărbați și femei, iar discrepanțele sunt terifiante.

Foarte mulți români și-au pierdut locul de muncă în pandemie, odată cu închiderea unui număr record de afaceri. Situația a fost similară pe întregul mapamond. S-ar putea totuși ca discrepanța dintre numărul de femei și bărbați care au intrat în șomaj pe teritoriul țării noastre să nu aibă nicio legătură cu situația din alte teritorii.

Punctual, locurile de muncă deținute de femei au fost mult mai susceptibile să dispară, comparativ cu cele deținute de bărbați. Deși motivele din spatele acestei situații sunt multe, cercetările au arătat că „angajatorii decid să păstreze bărbații pentru că sunt stereotipați ca fiind mai puternici fizic și mai adaptabili. În plus, angajatorii tind să păstreze oameni de același gen cu ei”, conform Hotnews.

Ca referință, în datele oficiale incluse în PNRR din perioada pandemiei, se menționează că numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50%. Numărul bărbaților șomeri a crescut cu doar 16%. „Chiar dacă rata șomajului rămâne în continuare mai ridicată în rândul bărbaților, în termeni absoluți două treimi dintre persoanele intrate în șomaj în 2020 au fost femei”, se arată în documentul trimis la Bruxelles.

Încercând să găsească o explicație pentru această situație, sociologul Dani Sandu a atras atenția asupra faptului că există o discrepanță semnificativă între femeile și bărbații din câmpul muncii în majoritatea statelor din Uniunea Europeană. Chiar și așa, la noi, discrepanța este mai mare. Ca referință, doar 61% dintre femei lucrează, în timp ce procentul este de 80% în cazul bărbaților.

Pe lângă valorile din PNRR, conform datelor Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2020, au fost înregistrați 13% șomeri în plus, iar repartiția pe sexe dovedește o creștere mai mare a șomajului femeilor (+18%) față de bărbați (+8%). În final, realitatea din piața muncii era oricum una foarte dificilă în România, dar dacă ești femeie, lucrurile se complică exponențial.