24 iun. 2021 | 17:35

Descoperire impresionantă: ce înseamnă pulsul Pământului și cum ne afectează viața

ACTUALITATE
Descoperire impresionantă: ce înseamnă pulsul Pământului și cum ne afectează viața

Majoritatea evenimentelor geologice majore din istoria recentă a Pământului s-au grupat în intervale de 27,5 milioane de ani – un model pe care oamenii de știință îl numesc acum „pulsul Pământului”, potrivit unui nou studiu.

În ultimele 260 de milioane de ani, zeci de evenimente geologice majore, de la schimbări la nivelul mării până la erupții vulcanice, par să urmeze acest tipar ritmic.

„De destul de mult timp, unii geologi s-au întrebat dacă există un ciclu de aproximativ 30 de milioane de ani în evidența geologică”, a spus autorul principal Michael Rampino, profesor în departamentele de biologie și studii de mediu de la Universitatea din New York.

Dar, până de curând, datarea slabă a unor astfel de evenimente a făcut dificil studiul cantitativ al fenomenului.

„Mulți, dar poate chiar majoritatea, geologii ar spune că evenimentele geologice sunt în mare parte aleatorii”, a adăugat Rampino pentru Live Science.

În noul studiu, Rampino și echipa sa au efectuat o analiză cantitativă pentru a vedea dacă au fost într-adevăr aleatorii sau dacă a existat un model de bază.

Ce înseamnă „pulsul Pământului”

Echipa a cercetat mai întâi literatura de specialitate și a găsit 89 de evenimente geologice majore care au avut loc în ultimele 260 de milioane de ani. Acestea includ extincții, evenimente anoxice ale oceanului (perioade în care oceanele erau toxice din cauza epuizării oxigenului), fluctuații ale nivelului mării, activitate vulcanică majoră numită erupții inundații-bazalt și schimbări în organizarea plăcilor tectonice ale Pământului.

Apoi, cercetătorii au pus evenimentele în ordine cronologică și au folosit un instrument matematic cunoscut sub numele de analiză Fourier, pentru a cerceta frecvența evenimentelor. Ei au descoperit că majoritatea acestor evenimente s-au grupat în zece perioade de timp separate, care erau, în medie, la distanță de 27,5 milioane de ani. Este posibil ca acest număr să nu fie „exact”, dar este o „estimare destul de bună” cu un interval de încredere de 96%, ceea ce înseamnă că „este puțin probabil să fie o coincidență”, conform lui Rampino.

Cercetătorii au analizat doar ultimele 260 de milioane de ani – când datarea unor astfel de evenimente este cea mai exactă – dar cred că rezultatele se vor extinde probabil înapoi în istoria planetei noastre. De exemplu, datele despre modificările nivelului mării se întorc în jur de 600 de milioane de ani și par, de asemenea, să urmeze acest impuls, a spus Rampino.

Nu este clar ce cauzează un astfel de puls în activitatea geologică, dar ar putea fi condus intern de tectonica plăcilor și de mișcarea în interiorul mantalei, au scris cercetătorii în studiu. Sau ar putea avea ceva de-a face cu mișcarea Pământului în sistemul solar și în galaxie, a spus Rampino. De exemplu, pulsul de 27,5 milioane de ani se apropie de oscilația verticală de 32 de milioane de ani din jurul planului mediu al galaxiei, potrivit studiului.

Când se va petrece următorul eveniment geologic major

O teorie este că sistemul solar se mișcă uneori prin planuri care conțin cantități mai mari de materie întunecată în galaxie, potrivit lui Rampino. Când planeta se mișcă prin materia întunecată, o absoarbe. Astfel, cantități mari de materie întunecată capturată pot anihila și elibera căldură, ceea ce poate produce un impuls de încălzire și activitate geologică, a spus Rampino. Poate că această interacțiune cu cantități mari de materie întunecată se corelează cu pulsul Pământului. Dar, desigur, aceasta este doar o teorie. Oamenii de știință încă nu știu din ce este făcută materia întunecată și nu știu cum este distribuită în sistemul solar.

Rampino și echipa sa speră să obțină date și mai bune cu privire la datarea anumitor evenimente geologice și intenționează să analizeze o perioadă mai lungă de timp, pentru a observa dacă pulsul se extinde și mai mult înapoi în timp. De asemenea, ei speră că, dacă, într-o zi, vor putea obține un număr mai mare de mișcări astronomice ale Pământului prin sistemul solar și Calea Lactee, vor putea vedea dacă există vreo corelație în ciclurile astronomice și geologice.

În orice caz, dacă există un astfel de model, ultimul grup a fost în urmă cu aproximativ șapte până la zece milioane de ani, deci următorul va veni probabil în zece până la 15 milioane de ani, a spus Rampino.