25 ian. 2021 | 14:03

Decizia în miez de noapte care afectează milioane de români cu mașini pe benzină și motorină. Vor scoate bani mai mulți din buzunar fără discuții

CHESTII
Decizia în miez de noapte care afectează milioane de români cu mașini pe benzină și motorină. Vor scoate bani mai mulți din buzunar fără discuții

Un nou anunț pentru românii cu mașini pe benzină și motorină spune că vor scoate mai mulți bani din buzunar. Ce se întâmplă cu tarifele RCA, după ce n-au mai crescut câțiva ani la rând.

Acest anunț îi vizează pe toți românii cu mașini

Amendată în mai multe rânduri de către ASF pentru nereguli în ceea ce privește administrarea dosarelor de daună sau constituirea rezervelor și aflată în plin proces de avizare pentru o nouă conducere, Euroins România, unul dintre cei doar doi jucători care contează pe piața RCA, șochează brokerii parteneri.

Deși vinde aproape integral prin intermediari, neavând în acest moment nicio forță proprie de vânzări și niciun sistem care să îi permită vânzarea online, compania bulgară a reziliat contractele cu circa un sfert dintre brokerii existenți acum pe piață. Este vorba, notează Economica.net, despre intermediari mici, deocamadată, însă s-ar fi pus inclusiv problema ruperii înțelegerilor și cu unii dintre brokerii mari.

Decizia i-ar aparține Tanjiei Blatnik, care ocupă în prezent o poziție de conslier în cadrul Euroins, dar care se află în proces de avizare pentru funcția de CEO al companiei. Conform informațiilor Economica.net, acest proces este destul de greoi, în condițiile în care Euroins aduce cu întârziere documentele cerute de ASF. În viziunea lui Blatnik, viitorul stă în vânzările online, pe care compania bulgară ar urma să le dezvolte.

RCA, mai scump pentru toți șoferii

Înțelegerile cu cei aproximativ 40 de brokeri au fost denunțate în condițiile în care Euroins dă semne că vrea să scape de RCA, linia de unde provin circa 95% din vânzările sale și să pună în loc asigurări facultative, mai profitabile.

Potrivit unor documente, Euroins și-a anunțat sec partenerii că reziliază unilateral contractele și că sunt deschiși la eventuale negocieri pentru reluarea parteneriatului „în condițiile reechilibrări portofoliului”. Teoretic, decizia Euroins este în spiritul planului de măsuri conceput de ASF pentru companie, în cadrul căruia deiversificarea portofoliului reprezintă un capitol important.

Cu Euroins care face un pas înapoi pe zona RCA și cu City Insurance care va avea dificultăți să înghită clienții rămași pe dinafară având în vedere că este, la rândul ei, într-o situație dificilă, amendată repetat de ASF și obligată să aducă o majorare de capital substanțială, devine deja clar că o majorare a tarifelor RCA este inevitabilă, mai ales că prețurile nu au mai crescut de cel puțin patru ani.