13 mai 2021 | 12:18

Dacia nu mai poate ține secret, s-a aflat totul: acest model ar putea fi total diferit față de ce știai

AUTO
Dacia nu mai poate ține secret, s-a aflat totul: acest model ar putea fi total diferit față de ce știai

Dacia are pregătite câteva surprize pentru perioada următoare. S-au vehiculat multe despre noul Duster, dar se pare că unele informații se adeveresc.

Dacia a lansat recent trei noi modele – e vorba de a treia generație Logan, Sandero 3 și Sandero Stepway. Ai văzut deja că e vorba de altceva, că liniile sunt mult mai elegante și că Renault a adus și pe noile modele ale constructorului autohton ceva tehnologii regăsite până acum doar pe modelele sale franceze.

Dar Dacia mai pregătește o surpriză. E vorba de Duster 3, cea mai nouă generație a SUV-ului care a făcut istorie. Încă se lasă așteptată, dar nu mai e mult.

Dacia pregătește Duster 3

Ce se știe până acum e că modelul facelift al Duster e pregătit pentru anul acesta. Nu e, cum spuneam, un model nou, ci o versiunea ceva mai îmbunătățită a actualului Duster 2. Va împrumuta, cel mai probabil, și liniile noi de la actualele generații ale Logan 3, Sandero 3 și Sandero Stepway.

Dar toată atenția e concentrată, de fapt, pe Duster. E un model care a intrat deja în pregătire, inginerii lucrează la noua versiunea. Modelul, însă, nu va fi lansat mai devreme de 2024. Unele zvonuri vorbesc chiar de 2026 ca posibilă dată de lansare.

Strategie e intuitivă. Dacia vrea să aștepte să vadă cum evoluează piața, cum se vor mai raporta șoferii la SUV-uri și, ce-i cel mai important, dacă e gata sau nu să facă pasul spre electrificarea modelului SUV. Un model Duster 3 electric ar fi ceva cu adevărat specataculos.

O poveste de succes

Oricum ar fi, e de așteptat ca acel model să fie adaptat celor mai noi tehnologii. Posibil să nu vină cu motor clasic – pe benzină sau motorină. Poate fi electric 100% sau poate fi hibrid. Constructorul francez așteaptă, în această perioadă, să vadă și cum se va vinde recent anunțata Dacia Spring, primul model electric al producătorului autohton.

„Deja am început să lucrăm la Duster 3. Duster 2 este un succes extraordinar pentru noi. Dar nu suntem singuri pe piaţă, iar concurenţa ne face să evoluăm şi vom face asta cu următoarea generaţie“, explica recent Laurens van den Acker, oficial Renault.

Primul Duster a fost lansat în 2010 și s-a impus extrem de bine pe piață. A fost la acea vreme și este și acum un model extrem de accesibil, iar Renault a prevăzut direcția în care se va duce piața. Astăzi, segmentul a crescut puternic și toți marii producători și-au dat seama că există cerere pentru modele SUV și crossover. Așa a intrat și Ford în joc – cu modelele Puma și EcoSport.

În ultimul deceniu, Dacia a produs în România 1,8 milioane de mașini. Valoarea lor se ridică la 27 de miliarde de euro, valoare calculată la un preț mediu de 15.000 de euro. Posibil ca Duster 3 să fie ceva mai scump, mai ales dacă vine în variantă electrică.