Cum ar putea să fie folosită tehnologia din spatele Bitcoin în băncile din România
Tehnologia din spatele Bitcoin a apărut în urmă cu mai bine de un deceniu. Dar puține domenii conexe s-au arătat interesate de așa ceva.
Tehnologia blockchain e cunoscută drept tehnologia bazată pe sisteme descentralizate și criptate, adică fix aceleași sisteme care stau în spatele Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală. Dar o atfel de tehnologie poate avea aplicabilitate și-n multe alte domenii. Doar că n-a existat interes prea mare până acum.
CEC Bank, însă, susține că se uită mai atent spre această tehnologie. E parte din planul de modernizare al băncii, spune directorul general al băncii, Bogdan Neacșu.
CEC Bank, interesată de blockchain, tehnologia din spatele Bitcoin
Directorul general al băncii românești susține că instituția are nevoie să țină pasul cu era digitală și o soluție ar putea fi inclusiv tehnologia blockchain.
”Am lansat deja conturile online pentru persoane fizice la începutul anului, iar în 2021 vom continua să adăugăm noi produse, inclusiv de creditare, pe platforma CEC_IN dedicată persoanelor fizice. Ne uităm la tehnologii emergente, inclusiv blockchain întrucât tendința este de a migra către principiile lean, eliminând operațiuni si etape ce nu adaugă valoare din perspective clientului”, spune Bogdan Neacșu.
Nu se va renunța, însă, prea curând la acordare de servicii fizice.
„Viziunea noastră este una hibridă, în care sucursalele și business-ul generat de către acestea vor continua să existe alături de serviciile digitale. Mediul tradițional oferă un punct de implicare, servicii personalizate și experiențe care, uneori, nu pot fi oferite în mediul online.La nivel de produse și fluxuri însă, acestea vor fi unitare indiferent de canalul pe care consumatorul ajunge la bancă”, adaugă Neacșu.
2020 s-a dovedit a fi un an bun pentru CEC Bank, în ciuda pandemiei. Banca a înregistrat o creștere record a activelor, de 20% după primele 11 luni ale anului și cel mai probabil, la finalul anului va trece de pragul de 40 de miliarde de lei.
”Pe parcursul anului, am „luptat” pe 2 fronturi: pe de-o parte să facem tot ce ține de continuitatea activități și de siguranța clienților și a salariaților față de noul coronavirus și, în paralel, să implementăm și proiecte de modernizare și transformare a băncii, astfel încât să fim mai eficienți și mai agili”, explică Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank.