28 oct. 2021 | 18:25

Cu ce se ocupă hoții de mașini, mai nou: ai fi uimit ce își doresc, de fapt, cât este de valoros

ACTUALITATE
Cu ce se ocupă hoții de mașini, mai nou: ai fi uimit ce își doresc, de fapt, cât este de valoros

Hoții caută piese auto, deoarece prețurile metalelor rare din convertoarele catalitice au atins noi cote în acest an.

Furtul dispozitivelor, care fac parte din evacuarea unei mașini, care transformă smogul în emisii mai puțin nocive, s-au mărit de patru ori în ultimul an.

Până în toamna a acestui an, 2.170 de convertoare catalitice au fost furate la nivel național, în creștere față de 501 anul trecut, a raportat ziarul, citând un comunicat al poliției din New York

„Întregul proces durează mai puțin de două minute”, a declarat detectivul Thomas Kelly de la Unitatea de Crime Auto a statului.

Creșteri similare ale furturilor au fost raportate în California, Maine și Illinois.

Chiar dacă există doar câteva grame de metale scumpe precum rodiu, paladiu și platină în convertoarele catalitice, acestea au prețuri ridicate chiar și pe piața deșeurilor.

Rodiul a atins un preț record de aproximativ 30.000 de dolari uncia în martie, iar paladiul a atins prețuri record de aproximativ 3.000 de dolari uncia în mai. Deși ambele au ajuns la cote maxime, acestea sunt încă mai scumpe decât aurul, care în prezent costă aproximativ 1.800 de dolari uncia. Între timp, platina se vinde cu aproximativ 1.000 de dolari uncia.

Creșterea furtului convertorului catalitic nu lovește doar SUA

În Marea Britanie, furtul pieselor auto a crescut în acest an. Organizația auto RAC și asigurătorul Ageas au declarat că infracțiunea a reprezentat 30% din furturile din vehicule private, în creștere față de 20% înainte de pandemie.

În Japonia, un astfel de furt a fost raportat și el. Agenția Națională de Poliție a țării face apel la companiile de reciclare să verifice identitățile celor care vând deșeuri și să țină evidența tranzacțiilor.

O mașină hibrid Toyota Prius furată luna trecută în Nagakute, un alt oraș din prefectura Aichi, a fost găsită cu catalizatorul înlăturat. „Nu am auzit niciodată până acum de un asemenea caz în prefectură”, a declarat o sursă apropiată de poliție.