Câte 5.000 de euro pentru acești români, de la stat. Ce trebuie să facă oamenii pentru banii aceștia

Câte 5.000 de euro pentru acești români, de la stat. Ce trebuie să facă oamenii pentru banii aceștia

Programul „Tomata”, din nou de actualitate. Ministrul Agriculturii a făcut precizări cu privire la modul în care agricultorii români vor putea obține beneficii bănești de la stat.

Adrian Chesnoiu, noul ministru Agriculturii, în guvernarea PNL-PSD-UDMR, a anunțat că producătorii de legume vor avea la dispoziție toate informațiile, în timp util, pentru a se înscrie în program.

Programul „Tomata” va fi îmbunătățit, față de varianta originală, a lui Liviu Dragnea

Ministrul a mai spus că, în momentul de față, responsabilii din minister lucrează la detalii și a promis că, în 2022, acesta va fi reluat, beneficiind, deopotrivă, și de o serie de îmbunătățiri. Agricultorii vor avea la dispoziție un act normativ care le va oferi informații despre modul în care ar trebui să-și gestioneze recolta, incluzând timpii optimi de plantare, însă și de recoltare a roșiilor (și nu numai).

Fermierii care se vor înscrie în program vor primi de la stat suma aproximativă de 5.000 euro/hectar, în cazul în care cultivă roșii, castraveți, varză, vinete sau ardei. Programul „Tomata” a fost extins în 2020, fiind adăugate și alte legume, pe lângă roșii.

Pentru a primi această sumă, doritorii vor trebui să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, după cum urmează: activitatea agricolă trebuie desfășurată pe teritoriul României, trebuie să-și cultive legumele pe cel puțin un hectar, să aibă o suprafața minimă de 0,03 hectare pentru sere și solarii.

Mai mult, fermierii vor trebui să demonstreze că sunt activi și să folosească cel puțin 5% sămânță de proveniență autohtonă (și să poată dovedi acest lucru, desigur).

Ministerul Agriculturii estimează, în acest moment, că bugetul total al sprijinului cuplat pentru legumicultori, în 2023, ar urma să fie de 13.250.000 de euro, de vreme ce cuantumul pe hectar ar putea atinge suma de 5.300 de euro.

Acestea fiind spuse, conform calculelor oficialilor din agricultură, mai bine de 2.500 de hectare de teren cultivat vor putea să beneficieze de acești bani veniți de la stat.

Citește și: