Cât de ușor îți poți recupera permisul de conducere, în România: la ce ajută ”nu recunosc” pe procesul verbal

Cât de ușor îți poți recupera permisul de conducere, în România: la ce ajută ”nu recunosc” pe procesul verbal

Multe dintre interacțiunile din trafic cu un agent de poliție se încheie cu un proces verbal. La finalul acelui proces verbal, există o secțiune de mențiuni pe care o poate complet șoferul. Nu mic este numărul celor care scriu acolo că nu recunosc fapta pentru care au rămas fără permis de conducere. La ce ajută gestul?

Pentru că așa este legea în România, șoferii care sunt amendați sau lăsați fără permis de conducere, în urma unei contravenții comise în trafic, pot contesta în instanță setul respectiv de circumstanțe și, nu de puțin ori, își pot obține dreptul de a conduce mai repede. În acest scop, ei trebuie să demonstreze în fața unui judecător că polițistul nu a avut dreptate.

Se pleacă de la prezumția de temeinicie și legalitate a procesului-verbal. Practic, poți ajunge în situația în care este vorba de cuvântului polițistului împotriva cuvântului șoferului. În mod normal, atunci, i se dă crezare poliţistului, pornindu-se de la prezumţia de temeinicie şi legalitate a procesului-verbal. În multe situaţii, şoferii au reuşit să anuleze în instanţă procese-verbale ducând un martor care să le susţină versiunea.

”Nu este adevărat”, ce se întâmplă dacă scrii asta pe procesul verbal al agentului de circulație

Cei de la Adevărul au identificat trei cazuri în care șoferii lăsați fără permis au reușit să își anuleze sancțiunea în instanță pentru simplul fapt că au ținut de varianta lor asupra evenimentelor. Mai mult decât atât, au scris în procesul verbal, la mențiuni, o variantă a ideii ”nu sunt de acord cu constatările polițistului”. Unii au scris ”nu este adevărat”, alții au optat pentru ”nu recunosc”.

Cel mai recent caz de acest tip s-a întâlnit în Timișoara. O șoferiță a fost amendată și lăsată fără permis pentru că vorbea la telefon și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton. Șoferița a contestat procesul verbal de contravenție în instanță și, în prima fază, la Judecătoria Timișoara, a pierdut. La apel, însă, șoferița a obținut anularea sancțiunii, recuperându-și permisul, pentru a scris la mențiuni: „Nu este nimic real, m-am oprit la trecerea de pietoni şi am acordat prioritate de trecere pietonului care a trecut. Nu vorbeam la telefon”.

„Este adevărat că abaterea săvârşită de petentă a fost constatată la faţa locului personal de agentul de poliţie legal abilitat în acest sens, agentul de poliţie percepând în timp real abaterea săvârşită, prin propriile simţuri (ex propriis sensibus), precum şi faptul că o atare constatare este în esenţă suficientă pentru a crea prezumţia de legalitate a procesului verbal întocmit.

Cu toate acestea, în condiţiile în care apelanta-petentă a dat dovadă de consecvenţă în declaraţii, relatând aceeaşi versiune a evenimentelor încă din momentul sancţionării sale contravenţionale, iar tribunalul apreciază starea de fapt expusă de aceasta ca fiind credibilă, rezultă că în cauză s-a creat cel puţin o îndoială relativ la săvârşirea faptelor reţinute, aşa cum sunt acestea incriminate în normele legale invocate, precum şi la vinovăţia petentei”, se arată în sentinţa definitivă a Tribunalului Timiş.

Cazuri similare, în care au fost anulate contravențiile și recuperate permisele de conducere, au fost întâlnite în București și Timișoara. De fiecare dată, șoferi au contrazis constatarea agentului de circulație în mențiunile procesului verbal.

Citește și: