Apple se pune ”în gardă” în fața UE: mesajul transmis de Tim Cook oficialilor de la Bruxelles

de: Ciprian Ioana
17 06. 2021

UE stă de ceva vreme cu ochii pe giganții americani din tehnologie precum Apple și în curând ar putea anunța și ceva concret. Tim Cook pregătește terenul de luptă.

Comisia Europeană prezenta, în luna decembrie, un proiect de lege stufos, care conține reglementări mai dure pentru giganții americani din domeniul tech care activează în Europa. Sunt vizate companii precum Apple, Google, Microsoft și Amazon, iar proiectul e denumit Digital Market Act.

Evident că americanii nu prea văd cu ochi buni aceste intenții. Apple, spre exemplu, a reacționat prin vocea lui Tim Cook, care a transmis că această inițiativă a oficialilor de la Bruxelles ar putea distruge securitatea modelelor iPhone vândute în Europa.

Tim Cook, șeful Apple, răspuns pentru Bruxelles

Aflat la o conferință de specialitate în Franța, șeful Apple a spus că proiectul de lege propus de Bruxelles le-ar putea permite utilizatorilor de pe continent să descarce aplicații din afara App Store. Asta le-ar pune în pericol dispozitivele, din moment ce, la nivel teoretic, aplicațiile din magazinul Apple sunt supuse unui mecanism dur de filtrare.

Acest lucru ar distruge securitatea pe iPhone-uri și ar afecta multe inițiative ale Apple în domeniul siguranței, a spus Tim Cook.

”IOS este mai bine protejat, iar asta se întâmplă fiindcă am avut grijă ca pe App Store aplicațiile să fie examinate atent înainte de a fi distribuite. Acest lucru ne ajută să evităm malware-ul, fiindcă aplicațiile cu probleme sunt respinse”, spune Cook.

Șeful Apple insistă că Digital Market Act are și părți care ”nu sunt în interesul utilizatorilor”. Una dintre ele ar forța Apple să permită ”side-loading-ul”, ceea ce înseamnă că utilizatorii ar putea să descarce aplicații și din alte surse decât magazinul Apple. Android, spre exemplu, permite descărcarea de aplicații de pe site-uri terțe.

Apple ține extrem de mult la acest aspect, din moment ce și-a creat un ecosistem ermetic. Unii îl critică, dar are și părțile lui bune. Americanii, spre exemplu, pot elimina rapid aplicațiile malware. Nu reușeșc de fiecare dată, dar pare că intenție există.