ANAF, cu ochii pe acești români și pe modalitatea lor nouă și ingenioasă de a face bani

ANAF, cu ochii pe acești români și pe modalitatea lor nouă și ingenioasă de a face bani

În ultimii ani, românii au prins gustul banilor făcuți online, pe rețelele de socializare, iar fenomenul a luat o amploare tot mai mare. Tocmai din acest motiv, inspectorii ANAF încep să-i acorde mai multă importanță și anunță controale și în 2022.

Românii care fac bani din rețelele sociale, online, trebuie să știe că au de respectat un cadru fiscal în vigoare. Ca orice altă activitate care aduce bani, și aceasta trebuie să fie impozitată, iar beneficiarul trebuie să achite anumite dări către stat, în caz contrar fiind pasibil de sancțiunile prevăzute de lege.

ANAF e cu ochii pe această modalitate nouă de făcut bani

Chiar dacă vorbim despre o practică relativ nouă, ANAF susține că ține pasul cu tehnologia.

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și verifică veniturile obținute din activități specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.

Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au inițiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfășoară astfel de activități. Până în prezent, s-a constatat că 35 persoane au obținut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parțial sau integral. Pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere”, transmite instituția.

Totuși, subliniază inspectorii ANAF, există și persoane care și-au declarat veniturile obținute din aceste activități. De exemplu, o persoană născută în 1985 a obținut în perioada 2020-2021 venituri totale de cca 1,70 mil lei și a depus Declarația Unică, în care a declarat venitul net impozabil obținut în 2020, și a achitat impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice mediului online pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

ANAF recomandă tuturor celor care desfășoară, sau intenționează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

Citește și: