26 feb. 2021 | 12:45

Se pregătesc amenzi uriașe pentru șoferi: locurile în care nu ai voie să-ți lași mașina

CHESTII
Se pregătesc amenzi uriașe pentru șoferi: locurile în care nu ai voie să-ți lași mașina

Parlamentarii vor să-i sancționeze dur pe șoferii care-și lasă mașina lângă școli sau grădinițe. Amenzile sunt de ordinul sutelor de lei.

Un nou proiect de lege care prevede modificări în Codul Rutier ar putea aduce amenzi drastice pentru șoferii care-și parchează mașina în dreptul școlilor și grădinițelor. E vorba de o inițiativă legislativă depusă la Senat, care prevede și modificări la Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

În proiect se propune soluția amenajării de spații special amenajate și semnalizate în care șoferii își pot lăsa sau lua copiii de la școală. Cât despre staționarea în dreptul unor astfel de unități, ea va fi limitată la 20 de minute.

Măsurile se aplică de dimineață de la ora 7:00 până seara la ora 20:00.

Amenzi pentru șoferii care-și lasă mașina lângă școli sau grădinițe

Cum spuneam, proiectul prevede amenzi pentru cei care încalcă legea. Şoferii care vor staţiona în intervalul orar 7:00-20:00 în dreptul şcolilor sau grădiniţelor riscă amenzi de până la 725 de lei – adică vreo patru-cinci puncte de amendă, se arată în proiectul înregistrat la Senat. Important de spus că această inițiativă trebuie să primească votul ambelor Camere și apoi să fie promulgată de președinte pentru a intra în vigoare.

Proiectul legislativ urmăreşte, între altele, introducerea în Codul Rutier (OUG nr. 195/2002) a unei prevederi legate de stabilirea unor spaţii special amenajate şi semnalizate pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ.

Aceste locuri vor putea fi utilizate pe o durată de 20 de minute, în intervalul 7:00-20:00, de cei care îşi lasă sau îşi iau copiii de la grădiniţe sau şcoli.

Locuri de parcare speciale pentru femeile gravide

Proiectul de lege vizează şi alocarea în mod gratuit a cel puţin 5%, dar nu mai puţin de două, din numărul total al locurilor de parcare pentru femeile gravide sau pentru vehiculele care transportă copii în vârstă de până la 2 ani, lângă clădirile cu utilitate publică. Clădirile de utilitate publică pot fi şcoli, spitale sau clinici, bănci sau instituţii ale administraţiei publice.

Aceste locuri ar urma să fie adaptate, rezervate şi semnalizate prin marcaje distinctive.

„Creşterea substanţială şi constantă a parcului auto la nivel naţional a generat o problemă reală în ceea ce priveşte asigurarea numărului de locuri de parcare, precum condiţiile în care se efectuează oprirea şi staţionarea vehiculelor pe spaţiul carosabil. Fără o reglementare adecvată, copiii preşcolari şi şcolari sunt supuşi unor riscuri uriaşe în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar şi la traversarea drumurilor prin locurile special marcate”, spune deputatul Robert Sighiartău, iniţiatorul proiectului.