24 nov. 2021 | 19:59

10 lucruri mai puțin știute despre România

VIDEO VISTA

România este o țară bogată în cultură și tradiții, iar pe plan turistic, este cunoscută datorită poveștii Contelui Dracula și a satelor transilvănene care și-au păstrat obiceiurile și traiul simplu de altadată. Totuși, sunt câteva lucruri mai puțin știute despre România care s-ar putea să te surpindă.

Care sunt cele mai inedite lucruri prea puțin știute despre România

Pe lângă singura cetate locuită din Europa, castelul Bran și rezervația Delta Dunării, România se mândrește cu numeroase reușite pe plan european și internațional. Informații cu privire la istoria românilor și legate de locuri din România care sunt unice, toate au fost cuprinse într-o listă inedită de 10 lucruri mai puțin cunoscute despre țara noastră care te vor face să o iubești si mai mult.

Cea mai mică bancnotă din lume

Știai că în 1917 a fost pusă în circulație o bacnotă românească ce avea dimensiunile de 27,5, respectiv 38 de milimetri? Bacnota de 10 bani românească din 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. A fost emisă de Regele Ferdinand I și a intrat în Cartea Recordurilor.

Cel mai scump ziar din lume

În anul 2007 a fost achiziționat cu suma de aproximativ 800.000 euro cel mai scump ziar din lume. Ziarul se numește Zimbrul și Vulturul și este un exemplar românesc care datează din 1858. Valoarea obiectului este dată de cele opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour aplicate pe prima pagină.

Singurul muzeu dedicat aurului

În România, se găsește singurul muzeu dedicat aurului din Europa. Muzeul aurului se afla în Bran și se mândrește cu aproape 2.000 de exponate din aur aduse din toate colțurile lumii. România este totodată recunoscută pe plan european ca fiind țara cu cele mai multe resurse de aur.

Cea mai înaltă sculptură din piatră

Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa se găsește în România. Statuia îl întruchipează pe regele dac Decebal și are o înălțime de 55 de metri. Statuia lui Decebal este una dintre cele mai mari atracții turistice din vestul României și este păstrată într-o stare excelentă până în zilele noastre.

Cea mai îngustă stradă

În România se găsește o stradă care are lățimea de aproximativ 1.20 de metri. Strada Sforii din Brașov este cea de-a treia cea mai îngustă stradă din Europa și are 80 de metri lungime. Tot în Brașov poate fi văzută și cea mai mare orgă din Europa aflată într-o capelă în interiorul Bisericii Negre.

Cca mai înaltă biserică din lemn din lume

România găzduiește cea mai înaltă biserică din lemn din lume. Lăcașul de cult se găsește în Maramureș, se numește Mănăstirea Săpânța-Peri și are 78 de metri înălțime. Frumusețea așezământului este dată de detalii și de liniștea care o înconjoară.

Primul oraș iluminat electric

Timișoara a fost primul oraș din Europa continentală care a avut străzile iluminate electric. Evenimentul a avut loc pe 12 noiembrie 1884 când, în Timișoara, au fost aprinse 731 de lămpi electrice, o premieră în Europa, lucru care a transformat orașul de pe Bega în primul oraș iluminat electric din Europa. Pe timp de noapte, până şi cele mai înguste străduţe au devenit puncte luminoase pe harta oraşului, datorită lămpilor incandescente cu filamentul din cărbune, sporind protecţia dar şi confortul celor care se plimbau.

Una dintre cele mai dense rețele de transport

Rețeaua de transport de suprafață din București este una dintre cele mai dense din Europa, transportând aproximativ două milioane de pasageri zilnic.

Singurul papirus întreg din Europa

Singurul papirus întreg din Europa a fost descoperit în România. Acesta este scris în greaca veche, datează din secolul al IV-lea î.Hr și a fost descoperit la Mangalia în 1959. Papirusul a fost trimis în același an la Moscova pentru restaurare și conservare și pentru a fi descifrat. A fost returnat României în anul 2011.

Limba română, 1.700 de ani vechime

Limba română are aproximativ 1.700 de ani vechime. Că-i veche n-ar fi cine știe ce motiv de lauri, dar e veche în acel fel în care, de-am călători în timp în Țara Românească acum 600 de ani, nu ne-ar fi deosebit de greu să înțelegem ce le spunea unul ca Mircea cel Bătrân ostașilor săi. Poate vă pare de la sine înțeles, dar adevărul e că foarte puține limbi din lume și-au păstrat „trunchiul” întreg. Limba lui Shakespeare sau cea a lui Napoleon nu se pot lăuda cu așa o stare de conservare.