27 oct. 2020 | 08:50

VIDEO Dacia incredibil de rară pe care toți românii ar vrea s-o conducă. Ar trebui să intre imediat în producție

AUTO
VIDEO Dacia incredibil de rară pe care toți românii ar vrea s-o conducă. Ar trebui să intre imediat în producție

Pe lângă mașinile clasice, Dacia a produs și câteva modele de excepție. Sunt cu atât mai spectaculoase în prezent, când se găsesc în număr limitat. Dar cu siguranță ar avea succes dacă ar reintra în producție.

În anii ’80, a intrat în producție un model aparte de Dacia. E vorba de-o versiune sport, cu doar două uși, perfectă pentru cupluri și pentru călătorii când n-ai multe bagaje de cărat. Spre deosebire de celelalte modele, mai mult utilitare, aceasta era o mașină cu siguranța deosebită.

Sunt câțiva români care au cumpărat astfel de modele și le-au conservat. Așa e și cazul cu cea din videoul de mai jos, scoasă la un test drive în 2020 și care arată încă foarte bine.

Cum a apărut Dacia Sport?

Ca istoric, Dacia Sport a intrat în producție în 1983. Era o versiune de stradă a prototipului Dacia Sport-Brașovia – reinterpretată recent de un pasionat. În acea vreme au fost produse doar două versiuni de Sport.

Prima era un model 1310 cu motor de 1,3 litri și 54 CP. Al doilea era un model 1410 cu motor de 1,4 litri și 65 CP. Producția efectivă s-a derulat între 1981 și 1985 pentru modelul cu uși mai scurte, iar între 1986 și 1992 a fost modelul cu uși mai lungi.

Totodată, din 1983 a fost folosit doar motorul de 1,4 litri de 65 CP, iar doi ani mai târziu a fost introdusă cutia manuală cu cinci trepte.

Însă pe Dacia Sport a fost testat și un motor de 1,6 litri de 84 CP, dar și-o variantă cu putere de 100 CP. Acel model n-a mai ajuns însă în producție. Altfel, variantele de competiție erau echipate cu motoare turbo.

În prezent, ai putea spune că oamenii revin asupra unor astfel de modele. Pe măsură ce interesul pentru sedan scade, dar crește cel pentru SUV, rămân automobilele de clasă mică. Aici Dacia are succes cu Sandero, dar nu ne rămâne decât să ne imaginăm cum ar fi un Sandero în două uși sau chiar o Dacia Spring în două uși, sport, cam cum e Fiat 500.