22 oct. 2020 | 14:48

Toți șoferii trebuie să afle urgent: sunt vizate mașinile pe benzină și motorină. Prețul, în atenția tuturor

AUTO
Toți șoferii trebuie să afle urgent: sunt vizate mașinile pe benzină și motorină. Prețul, în atenția tuturor

Când vine vorba de prețul la benzină și motorină, 2020 a fost un an bun. Cererea mai scăzută de petrol a dus la reduceri semnificative. Ce se întâmplă însă în viitor?

Toți șoferii sunt atenți, de câteva luni bune, la ce se întâmplă cu prețul petrolului. Deocamdată, prețurile la benzină și motorină sunt încă bune, la un nivel similar cu ce era în urmă cu un deceniu. În prezent, cererea globală de petrol se va redresa mult mai lent în 2021 decât s-a estimat anterior.

Analiza de acum i-a în calcul felul în care se derulează pandemia. A fost prezentată în raportul lunar publicat de Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Astfel, OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii globale de petrol cu 6,54 milioane de barili pe zi (bpd) anul viitor, la 96,84 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul. Iniţial, OPEC previziona o creştere a cererii cu şapte milioane bpd anul viitor.

„Deşi redresarea în unele ţări a fost impresionantă în trimestrul trei din 2020, tendinţa pe termen scurt rămâne fragilă, din cauza diverselor incertitudini, în special în privinţa evoluţiei pandemiei. Nu ne aşteptăm ca redresarea considerabilă din trimestrul trei să continue în ultimele luni din 2020 şi în 2021.”
Raport OPEC

Ce măsuri au fost luate până acum?

Pentru a compensa reducerea cererii şi a sprijini preţul ţiţeiului, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi.

În ceea ce privește prețul petrolului, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna decembrie a crescut marţi cu 0,73 dolari. A ajuns la închidere la valoarea de 42,45 dolari.

Nu în ultimul rând, firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent.