15 iul. 2020 | 10:24

Se schimbă banii în România. Trebuie să știi asta chiar acum

BANI
Se schimbă banii în România. Trebuie să știi asta chiar acum

România speră de ani buni că va trece la euro. Chiar și denominarea din 2005 are ca fundament acest demers. Și acum suntem mai aproape ca niciodată de acest moment.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a mai vorbit până acum despre demersul de-a trece la euro. El a spus că în cursul acestui manndat al lui (care se termină în 2024), România va adera la zona Euro.

Declarațiile lui au fost întărite în 2020 de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. El a spus că obiectivul ca România să intre în „antecamera euro” în 2024 este unul foarte ambițios. Totodată, pentru România nu există opțiunea de a nu adera la zona euro, în timp.

Problema, după cum a spus Cîțu, e că politicile PSD n-au ajutat prea mult. Iar, în 2020, deja vorbim de-o situație economică specială cauzată de criza medicală. Obiectivul aderării la euro e dependent de intrarea în mecanismul ERM II – Mecanismul de schimb european (antecamera euro).

Acesta presupune ca moneda națională a unei țări să poată fluctua într-un palier de plus/minus 15% timp de doi ani.

Cum se pregătește România pentru euro

Ministrul Finanțelor a mai spus că România își propune un deficit sub 3% în 2022, dar accelerarea acestui ritm ar însemna ca politica fiscală să devină imediat o frână a economiei.

De cealaltă parte, Isărescu a spus înaintea lui Cîțu că filosofia pe care a adoptat-o BNR este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire. Motivul e simplu: zona euro este o zonă de convergenţă, dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare.

„Ideea că poţi intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit şi că participarea la zona euro te va ajuta este greşită. Intrarea în zona euro nepregătiţi poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergenţă este necesar”, a afirmat Mugur Isărescu.