28 mai 2020 | 12:20

Se schimbă banii în România. Anunțul făcut de Isărescu care interesează milioane de români

BANI
Se schimbă banii în România. Anunțul făcut de Isărescu care interesează milioane de români

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a venit cu un anunț surprinzător. Conform acestuia, ar trebui să ne așteptăm la câteva schimbări importante.

Declarațiile lui Isărescu au fost făcute la Profit Financial Forum. La acel moment, guvernatorul Băncii Naționale a României a spus că țara noastră ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb. Aceasta e un fel de antecameră a zonei euro. Și pasul ar urma să fie făcut în 2024. Dar accesul la sistemul cursurilor de schimb înseamnă că România ar mai sta doi ani până la adoptarea monedei unice.

Astfel, până la finalul acestui deceniu, putem spera că vom trece la euro. 2024 ar fi, conform lui Isărescu, orizontul de timp rezonabil pentru a visa la euro. „Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult”, a afirmat la acel moment guvernatorul.

Până la euro, România primește un ajutor considerabil de la Uniunea Europeană

Pe fondul crizei medicale, care duce într-o criză economică, UE a anunțat un plan de ajutor pentru țările membre. România ar primi 31,2 miliarde de euro împărțiți astfel: 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro.

Țara noastră are a cincea cea mai mare alocare de fonduri. În total, pachetul financiar european este de 750 de miliarde de euro. 500 de miliarde sunt fonduri nerambursabile, iar alte 250 de miliarde de euro reprezintă împrumuturi pe care guvernele le vor rambursa între 2028 și 2058.

Cea mai mare alocare o are, așa cum era de așteptat, Italia, țara cea mai puternic lovită. Total se aproape de 173 de miliarde de euro. Din acestea, 82 miliarde de euro vor fi sume nerambursabile. Spania are alocări de 140 de miliarde de euro, din care subvenții de 77 de miliarde de euro. Franța, deși a suferit puternic, primește doar 39 de miliarde. Însă Parisul se bazează pe resursele interne.