03 iul. 2020 | 17:29

Se întâmplă de acum: Iohannis a promulgat legea care vizează toți românii cu acces la internet

CHESTII
Se întâmplă de acum: Iohannis a promulgat legea care vizează toți românii cu acces la internet

Legea privind violența cibernetică a revenit în atenție odată cu cazul vloggerului Colo. Acum, președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul.

Parlamentarii s-au mișcat rapid și au trecut legea care incriminează mai drastic violența cibernetică. Inițiativa a primit votul final în perioada în care atenția publicului era îndreptată spre vloggerul Colo. Ulterior, el a și fost reținut pentru instigare la violență împotriva femeilor. Totul se întâmpla pe YouTube.

Recent, după ce a primit votul final, legea a ajuns la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Documentul prevede că violență cibernetică va fi inclusă în categoria violenței domestice, informează Administrația Prezidențială, iar actul normativ a fost promulgat.

Legea privind violența cibernetică a fost promulgată de Iohannis

Administrația Prezidențială arată că președintele a semnat decretul de promulgare.

„În sensul prezenței legi, violență domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.”
Explică actul normativ promulgat de Iohannis

De asemenea, este definită și noțiunea de violență cibernetică:

  • hărțuire online, mesaje online instigatoare la ura pe baza de gen, urmărire online, amenințări online
  • publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim
  • accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenință, reduce la tăcere victima.

Proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional pentru acesta, pe 10 iunie și trimis la promulgare președintelui României în aceeași zi.