03 iun. 2020 | 12:14

Se dau bani pentru toți acești români. Ministrul Muncii a anunțat chiar acum noile măsuri

BANI
Se dau bani pentru toți acești români. Ministrul Muncii a anunțat chiar acum noile măsuri

Când vine vorba de șomaj tehnic, Guvernul susține că a făcut deja plățile. Conform ministrului Muncii, circa 2,7 miliarde de dolari au fost alocați.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, susține că, după analize și consultări periodice cu sindicate, cu patronate, cu mediul de business, cu societatea civilă, Guvernul a finalizat la sfârșitul săptămânii trecute (ultima săptămână din mai – n.r.) și au fost aprobate de către Guvern primele măsuri pentru stimularea reluării activității pe piața muncii.

„Ne-am descurcat, în condițiile excepționale, să facem plăți în cel mai rapid mod posibil pentru șomajul tehnic din toate domeniile afectate. 2,7 miliarde de lei au fost mobilizați pentru șomaj tehnic de la începutul stării de criză. România a reușit, de la reglementare la expedierea banilor, să gestioneze rapid un mecanism creat de la zero. Cine a trecut printr-o experiență de acest tip, luând de la zero ideea și ducând-o până la capăt cu bine, poate înțelege de ce spun că #munca a dat rezultate.”
Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Ce se întâmplă în următoarea perioadă, conform planului Guvernului

Alexandru a explicat că demersul de-a susține forța de muncă prin șomaj tehnic va continua. „Acum vom plăti doar pentru câteva domenii în care se mențin măsuri de restricție și ne mobilizăm pentru o nouă provocare: primele plăți din pachetul de măsuri active pentru susținerea revenirii în activitate. Ministerul Muncii este primul minister din Cabinet care propune, obține reglementarea și declanșează procesul de efectuare a plăților”, a adăugat aceasta.

Ce vezi în imaginea de mai jos e un infografic publicat de Violeta Alexandru despre măsurile active de la 1 iunie. Astfel, vorbim de 41,5% din salariul de bază, iar angajatorul e obligat să mențină angajații până la finalul anului, dacă accesează acest ajutor. Apoi, e vorba și de proiectele de-a susține angajații de peste 50 de ani, dar și cei tineri de sub 29 de ani. Cei din urmă sunt încadrați de Guvern la NEETs. Nu sunt nici angajați, nici nu urmează cursuri de învățământ.

masuri guvern romania sustinere