Salariu de 3.000 de lei și impozite zero pentru acești români. Cine va beneficia și ce trebuie să facă

Salariu de 3.000 de lei și impozite zero pentru acești români. Cine va beneficia și ce trebuie să facă

Facilităţile aplicate muncitorilor în construcţii, și anume scutirea de la plata impozitului, s-ar putea să se extindă la o nouă categorie de angajați. O astfel de măsură va avea un impact bugetar considerabil, după cum afirmă Consiliului Fiscal.

Schimbarea apare sub forma unei propuneri legislative inițiate de către deputatul PSD, Lucian Eduard Simion, susţinut de alţi membri PSD şi unii reprezentanţi ai minorităţilor.

Propunerea legislativă conține o extindere a scutirilor de la plata impozitelor și la sectorul construcțiilor de nave. Măsura ar urma să fie aplicată până la 31 decembrie 2028.

Facilități pentru cei care lucrează în sectorul construcțiilor de nave

Mai precis, propunerea legislativă cuprinde o reducere cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale (de la 25% la 21,75%) şi exceptarea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (în prezent în cuantum de 10% din salariul brut), precum şi exceptarea de la plata impozitului pe venit (în cotă de 10%).

În plus, aceste facilităţi sunt însoţite de creşterea salariului minim brut la 3.000 de lei, în acest sector.

Numărul de angajaţi din sectorul construcţiilor de nave la nivelul anului 2018 era de 32.203 persoane, iar salariul mediu brut de la nivelul aceluiaşi an pentru persoanele care activau în acest sector era de 5.264 lei.

Potrivit proiectului, aplicarea măsurii ar trebui să înceapă de la data de 1 ianuarie 2021.

Deşi propunerea legislativă nu este însoţită de fişa financiară în care să fie prezentat impactul acesteia asupra bugetului general consolidat, în expunerea de motive ataşată se menţionează că acesta ar fi semnificativ.

“Potrivit calculelor CF, aceste valori sunt compatibile cu un impact bugetar de reducere a veniturilor bugetare calculat la nivelul anului 2018 de circa 0,4 miliarde lei.

Considerând şi creşterea salariilor din perioada 2019-2021 (realizată şi prognozată) de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză de circa 26,5%, impactul bugetar al propunerii la nivelul anului 2021 ar fi de circa 0,5 miliarde lei, o sumă care, în opinia CF, nu poate fi apreciată drept nesemnificativă”, arată un document al instituţiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: