22 oct. 2020 | 17:52

România devine cea mai mare forță în Europa. Americanii confirmă oficial

CHESTII
România devine cea mai mare forță în Europa. Americanii confirmă oficial

O veste bună despre România a venit recent de la ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Adrian Zuckerman a explicat de ce România trebuie să aibă încredere în ce deține.

Ambasadorul SUA susține că România este pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Uniunea Europeană. Astfel, acesta consideră că, în 2021, va începe extracția gazelor din Marea Neagră. Totodată, centrala nucleară de la Cernavodă va ajunge să lucreze la capacitate maximă.

Aceste două coordonate pot pune România pe un loc extraordinar: cel mai mare producător și exportator de energie din Europa.

„Rezervele [României] de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate! România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracția anul viitor și va crește ulterior la capacitate maximă, iar la Cernavodă se va putea lucra la capacitate maximă! Ce realizare uluitoare!.”
Adrian Zuckerman

Moment important pentru România: acordul din 9 octombrie

Ambasadorul a mentionat și momentul din 9 octombrie, când Virgil Popescu, ministrul Economiei, a inițiat un acord interguvernamental care prevede că Statele Unite și România vor coopera în vederea retehnologizării unui reactor și a construirii a două alte reactoare la Cernavodă. Astfel, proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari.

Mai mult, tot pe 9 octombrie, Banca de Import-Export a SUA (ExIm) a semnat un memorandum de înțelegere care prevede că va oferi României până la 7 miliarde de dolari finanțare pentru proiectul de la Cernavodă. Va oferi asistență financiară și U.S. International Development Finance Corporation (Banca de dezvoltare a SUA).

Cu cine concurează România? Conform datelor Comisiei Europene, Olanda este principalul producător de gaze naturale din UE cu circa 33 miliarde metri cubi anual. România e pe locul doi cu 10 miliarde metri cubi. Miza acum e rezerva din Marea Neagră – estimată la circa 200 miliarde metri cubi.

Americanii de la Black Sea Oil & Gas se pregătesc deja pentru extracție. Primele cantități de gaze din perimetrul Midia ar ajunge în sistemul național de transport undeva pe la mijocul anului viitor.