09 iul. 2020 | 10:40

România a dat lovitura în Europa. Suntem fruntași la acest capitol și ne-am recăpătat un cunoscut renume

CHESTII
România a dat lovitura în Europa. Suntem fruntași la acest capitol și ne-am recăpătat un cunoscut renume

O veste excelentă a venit pentru România acum în iulie. Conform datelor oficiale, țara noastră încă e un jucător important în Uniunea Europeană și nu numai.

Potrivit datelor oficiale, România a vândut circa 10 milioane de tone de cereale în afara UE. Este un record al ultimilor cinci ani. Totodată, cu această reușită, România e pe a treia poziție, după Franța și Germania. La porumb, România e lider de piață.

Perioada pentru care a fost calculat exportul e ianuarie 2019 – iulie 2020. Cele 10 milioane de tone exportate de România sunt parte dintr-un total de aproximativ 51,2 milioane de tone, cât a exportat întreaga Uniune, arată datele finale ale Comisiei Europene privind comerțul cu cereale.

Recordul ultimilor cinci ani pentru România

Conform datelor Eurostat/Comext, sunt cele mai mari exporturi ai ultimilor cinci ani. În 2018/2019, exporturile de cereale au totalizat în jur de 7,3 milioane de tone, în 2017/2018 cantitatea a fost de 6,3 milioane de tone, iar cu un an în urmă de 8,4 milioane de tone.

„2019/2020 a fost unul dintre cei mai buni ani la exportul de cereale care a fost susținut de disponibilitatea de marfă din România, precum și de cererea și prețurile bune din piața internațioanală. Cantități importante de porumb au fost exportate și în interiorul UE. De asemenea, s-a reușit deschiderea de noi piețe în Filipine și Tailanda.”
Specialiști agribusiness din cadrul ING

În 2019, fermierii români au cultivat cu cereale de 5,4 milioane de ha şi au obținut o producţie de 29,5 milioane de tone.

La porumb, România e lider. Aici, 73% din tot porumbul vândut de Europa peste în țările terțe a provenit din România. Al doilea exportator a fost Bulgaria, cu peste 1 milion de tone, urmată de Franța cu aproximativ 113.000 de tone. La grâu, România e pe poziția a doua după Franța care a vândut aproximativ 12,9 milioane de tone.

Cantitatea a crescut însă semnificativ, de la aproximativ 3,7 milioane de tone la 5,3 milioane de tone anul acesta. Raportat la întreaga cantitate de grâu trimisă de Europa peste granițe, cota de piață a României a fost de 15,2%, notează Economica. În fine, când vine vorba de orz, România e tot pe locul trei după Franța și Germania. Anul anterior, exporturile de orz au fost sub 1 milion de tone, în timp ce Germania a vândut atunci puțin peste pragul de 1 milion de tone.