Robotul care ar putea face minuni în spitalele Covid-19, testat în Egipt: ce poate să facă

de: Alexandru Puiu
26 11. 2020
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

În niciun domeniu nu s-au înregistrat mai multe cazuri de infecții cu coronavirus, decât în rândul cadrelor medicale. Un robot ar putea micșora incidența cazurilor și a intrat deja în teste.

Medicii din prima linie își iau o serie stufoasă de măsuri pentru a preveni infectarea cu Covid-19. Din păcate, lucrând în fiecare zi printre oameni bolnavi, interacționând cu ei de mai multe ori, cea mai mică greșeală sau scăpare poate avea consecințe dezastruoase.

Soluția la această problemă vine de la un inventator din Egipt. În contextul în care țara se confruntă în prezent cu un al doilea val de infectări cu Covid-19, cercetătorul a căutat o soluție deșteaptă pentru a proteja viața cadrelor medicale. Robotul său este deja testat în cadrul unui spital privat aflat la nord de Cairo. Micuțul din imaginea de mai sus este acționat de la distanță și recoltează analize pentru Covid-19, verifică temperatura pacienților și le atrage atenția acestora în cazul în care nu poartă mască.

Mahmoud el-Komy este inventatorul robotului denumit Cira-03. În opinia sa, dispozitivul său poate contribui la limitarea expunerii la infecţie şi la prevenirea transmiterii virusului. Robotul de dimeniuni umane, dotat cu o faţă asemănătoare celei a unui om, precum şi cap şi braţe robotice, poate recolta analize sangvine, realiza electrocardiograme şi radiografii, afişând rezultatele pe un ecran ataşat în zona pieptului. ”Am încercat să fac robotul să pară mai uman, astfel încât pacientul să nu simtă teamă în preajma sa. Ca să nu aibă senzaţia că este o cutie care dă buzna peste el”, a spus inventatorul.

Unii oamenii sunt mai încântați să interacționeze cu robotul pentru că sunt convinși că probabilitatea de a greși este mai mică. ”Au existat răspunsuri pozitive din partea pacienţilor. Au văzut robotul şi nu le-a fost teamă. Dimpotrivă, încrederea e mai mare întrucât robotul are o precizie mai mare decât oamenii”, a mai spus el.

Abu Bakr El-Mihi, directorul spitalului privat unde este testat robotul, a precizat că Cira-03 este util pentru a verifica temperatura tuturor celor suspecţi de infectarea cu noul coronavirus.