Primul tratament pentru diabet, testat cu succes: un șoarece s-a vindecat complet

de: Alexandru Puiu
02 04. 2020

Nu mai puțin de 420 de milioane de oameni suferă pe întregul mapamond de diabet. În acest context, oamenii de știință caută de mult timp un tratament care să te vindece, nu doar să aplaneze simptomele.

Diabetul este o manifestare a faptului că nivelul de glucoză din sânge, principala sursă de energie a organismului, este prea ridicat. În timp, acest dereglaj se reflectă într-o varietate foarte mare de probleme de sănătate, de la amputarea unor membre și până la deces. În plus, pentru că ai imunitatea organismului scăzută în mod constant, ești semnficativ mai vulnerabil la infecții precum coronavirus.

Ca referință, doar în Statele Unite ale Americii, diabetul este a șaptea cauza ca număr de decese înregistrate anual. Pentru sistemul medical, se reflectă în costuri de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Un progres semnificativ în găsirea unui tratament a fost făcut de curând de către oamenii de știință de la Școala de Medicină din cadrul Universității Washigton din St. Louis. După numeroase teste cu celule stem, pentru prima oară, au reușit să vindece un șoarece de diabet în mod permanent. Tratamentul a inclus celule stem umane.

Rezultatele acestui experiment au fost publicat de curând în jurnalul tehnic Nature Biotechnology. Partea revoluționară a întregii ecuații a venit din faptul că cercetătorii au reușit să transforme celule stem injectate în celule stem care să producă insulină. Complet independente, după ce au fost administrate, acestea au putut să echilibreze constant nivelul de zahăr din sângele șoarecilor.

”Acești șoareci au avut o formă de diabet foarte severă, cu un nivel de zahăr în sânge care depășea 500 de miligrame pe decilitru, un nivel care poate fi fatal pentru om. Când am administrat șoarecilor celule capabile să secrete insulină, în două săptămâni, nivelul de glucoză din sânge a revenit la normal și a rămas așa pentru mai multe luni.”, a explicat Jeffrey R. Millman doctor și asistent profesor în medicină și inginerie biomedicală în cadrul Universității Washington.