22 sept. 2020 | 09:46

Lovitură dură pentru Digi | RCS-RDS. A pierdut definitiv. Se întâmplă chiar acum din cauza abuzului față de clienți

CHESTII
Lovitură dură pentru Digi | RCS-RDS. A pierdut definitiv. Se întâmplă chiar acum din cauza abuzului față de clienți

Digi | RCS-RDS e în centrul unui scandal. Totul a plecat de la relația cu clienții și de un abuz făcut față de aceștia. Compania a contestat amenda primită inițial.

În 2018, Digi | RCS-RDS a primit o amendă de 7.000 de lei. Motivul a fost colectarea și stocarea copiilor de pe actele de identitate și prelucrarea datelor cu caracter personal fără consimțământul expres al persoanelor vizate.

Amenda a fost aplicată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în aprilie 2018. Iar compania a contestat.

Recent, după cum notează Profit.ro, Curtea de Apel București a respins recent apelul Digi | RCS-RDS împotriva unei hotărâri a Tribunalului București din noiembrie 2018, care nu a admis cererea operatorului telecom de anulare a unui proces-verbal contravențional, emis de ANSPDCP în data de 03.04.2018, ca fiind nelegal și netemeinic, cu consecința exonerării societății de la plata amenzii contravenționale si anularii recomandărilor dispuse prin intermediul acestuia.

Ce a vrut Digi | RCS-RDS să obțină

Compania a încercat și să înlocuiască amenda cu un avertisment sau diminuarea sumei de plată. Totodată, operatorul a vrut să anuleze și recomandările dispuse de ANSPDCP.

În instanța s-a arătat că Digi | RCS-RDS a prelucrat codul numeric personal sau alte date cu caracter personal având o funcție de identificare de aplicabilitate generală fie fără ca persoana vizată să își fi exprimat în mod expres consimțământul, fie în condiții în care persoanei vizate i s-a smuls un consimțământ viciat, obținut pe baza unui formular standard în care clientul era obligat să exprime un consimțământ (neliber) de prelucrare a datelor personale prin fotocopierea și reținerea unei copii a actului de identitate în scopul încheierii și executării contractelor de furnizare a serviciilor de comunicații electronice solicitate dacă își dorea o relație contractuală cu Digi | RCS-RDS.

De când a început să fie aplicat și în România regulamentul european GDPR pentru protecția datelor cu caracter personal, mai multe companii au primit amenzi pentru încălcarea acestuia. Pe listă se regăsesc nume ca Tarom, Vodafone, Enel și chiar Raiffeisen.