07 iul. 2020 | 13:12

Lege nouă: cum rămân românii fără mașină cât ar clipi. Statul o poate confisca și apoi vinde

AUTO
Lege nouă: cum rămân românii fără mașină cât ar clipi. Statul o poate confisca și apoi vinde

Legile au devenit mai aspre pentru șoferi și vestea bună e că, per total, am avea cu toții de câștigat. De data aceasta e vorba de cei care aruncă gunoaiele în natură. Nu mai e vorba doar de amendă.

Ce prevede legea acum e că cei care aruncă gunoaiele în natură pot rămâne fără mașină. Cazul a ajuns în atenția tuturor după ce-a povestit un bărbat din Drobeta Turnu Severin. A fost urmărit pe străzile din oraş înainte de a arunca nişte saci cu moloz. Cei care i-au aplicat sancțiunea sunt de la Garda de Mediu.

Când a fost oprit a spus că dorea doar să umple o groapă. A rămas şocat când autorităţile i-au spus că va rămâne fără autoturism, notează ȘtirileProTV. El a primit o amendă de 15.000 de lei. A fost sancţionat şi proprietarul pe terenul căruia urmau să fie aruncate gunoaiele. Acesta va trebui să plătească 500 de lei şi i s-a pus în vedere să îşi ia toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de incidente, altfel riscă o nouă sancţiune.

„Este o măsură nouă, într-adevăr, o măsură complementară de confiscare a autoturismelor. De aceea atragem atenţia celor pe care o să-i identificăm în trafic că le vom confisca autoturismele – ce se întâmplă cu ele mai departe – sunt rechiziţionate de către noi.”
Cătălin Tutilescu, comisar-şef Garda de Mediu Mehedinţi

Comisarii Gărzii de Mediu spun că, de acum încolo, vor patrula în trafic, 24 de ore din 24, cu maşini neinscripţionate, astfel încât şansele de a-i prinde pe cei care arunca gunoiul în natură să crească. Este adevărat că sancţiunile aplicate pot fi contestate în instanţă. Dar dacă judecătorul le dă dreptate, maşina confiscată va fi scoasă la vânzare de către autorităţi.

Atenție unde lași mașina și cât timp

În decembrie 2019, mai mulți parlamentari USR au depus la Senat un proiect care scurtează de la un an la şase luni perioada în care vehiculele abandonate pot sta în parcările publice.

Iniţiativa prevede includerea autoturismelor înmatriculate în străinătate în categoria „vehicule fără stăpân”.

Proiectul prevedea, printre altele, amenzi între 1.000 și 2.000 de lei pentru proprietarii mașinilor care primesc avertisment. Amenzile se aplică dacă, în maximum cinci zile, nu ridică autovehiculul de pe domeniul public sau privat al statului. Din iunie legea a fost promulgată.