27 ian. 2020 | 12:11

Cum a fost spart contul de WhatsApp al lui Jeff Bezos și cum te ferești de așa ceva

ACTUALITATE
Cum a fost spart contul de WhatsApp al lui Jeff Bezos și cum te ferești de așa ceva

Jeff Bezos a fost ținta unui atac cibernetic prin care i-au fost furate date personale, iar asta ți s-ar putea întâmpla la fel de ușor și ție.

Informațiile arată că responsabilul ar fi Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Datele extrase din telefonul șefului Amazon ar fi dus la moartea lui Jamal Khashoggi, dar ar fi adus la lumină și informații legate de viața privată a CEO-ului.

Atacul s-a desfășurat foarte simplu: prințul arab i-ar fi trimis lui Bezos un videoclip pe WhatsApp. În momentul în care acesta a descărcat fișierul, a descărcat în același timp și malware. Odată instalat pe telefon, acesta a putut fi folosit pentru extragerea datelor din dispozitiv.

Dacă telefonul lui Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă, a putut fi spart, atunci nu există niciun dubiu că și tu ești predispus la așa ceva. Așa că trebuie să iei în considerare câteva lucruri pentru a te proteja.

Atacul asupra lui Bezos a fost unul targetat, ceea ce înseamnă că a fost necesară o serie de resurse sofisticate pentru a-l putea duce la bun sfârșit. De asemenea, este destul de puțin probabil ca cineva să încerce să fure date în acest mod de la persoane alese la întâmplare.

Cum să-ți dai seama că ești victima unui atac similar cu cel asupra telefonului lui Jeff Bezos

  • Intră în setări și verifică aplicațiile care rulează pe fundal. În cazul în care vezi vreuna pe care nu o recunoști, șterge-o imediat.
  • Verifică setările legate de distribuirea locației pe aplicații precum Google Maps sau Find My Friends și permite accesul la această informație doar persoanelor în care ai încredere.
  • Urmărește dacă ai aplicația Cydia, care permite utilizatorilor să instaleze software pe telefonul tău prin procesul de jailbreaking. Dacă aplicația apare pe telefonul tău, cel mai probabil există cineva care instalează software malițios pe telefonul tău.
  • Acest pas nu funcționează pentru toate tipurile de spyware, însă o resetare la setările din fabrică ar putea ajuta în multe dintre cazuri.